Ako i vi imate flašicu vode koju držite u kolima, odmah je izbacite: Jednog čoveka je ova navika umalo koštala života

04.05.2022

08:47

0

Jedan čovek sedeo je u svom automobilu i ručao, i to nije baš preterano zanimljiva priča da u jednom trenutku nije osetio miris dima...

Ako i vi imate flašicu vode koju držite u kolima, odmah je izbacite: Jednog čoveka je ova navika umalo koštala života
pexels-andrea-piacquadio-3755828 - Copyright Pexels

Dionije Amučastegi, tehničar za baterije, poput većine drugih vozača, redovno drži i ostavlja bočicu vode u svom automobilu. Ali jednoga dana to ga je zamalo ubilo.


Dok je ručao u svom auto, desila mu se jedna neverovatna stvar - sedište se zapalilo. Čovek nije razumeo kako se to dogodilo jer je jedino što se nalazilo na njemu bila bočica sa vodom.

- Bilo je toliko vruće da je sedište delimično izgorelo - rekao je Dionije, koji nije mogao da veruje šta mu se dešava. Zato je to pokušao da uradi još jednom. Uspeo je - sedište automobila izgorelo je na dva mesta, a ovaj čovek je, srećom, uspeo da odreaguje na vreme.

Pexels
 

Iako se čini nelogičnim, budući da voda nije zapaljiva, problem je u okruglom dizajnu bočice. Pošto voda koja je užarena sunčevim zracima sadrži svetlost i toplinu zagrejanu do određene tačke, čitava bočica postaje poput povećavajućeg stakla. Tačka na sedištu na koju su zraci sunca fokusirani se može užariti do tačke paljenja - to je sasvim dovoljno da materijal izgori.

Važno je znati da jednom ispražnjena bočica ne bi trebalo ponovo da se puni jer dolazi do otpuštanja hemikalija iz plastike u vodu. Zato, ako već ostavljate bočicu u autu, potrudite se da barem bude ispod sedišta - daleko od sunca.

Bous video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike