Ako prvi auto na semaforu ne krene za tri sekunde, nekim vozačima nije dobro, pokazuje istraživanje

26.04.2022

15:41

0

Nervoza ozbiljno ugrožava saobraćaj

Ako prvi auto na semaforu ne krene za tri sekunde, nekim vozačima nije dobro, pokazuje istraživanje
pexels-kaique-rocha-39943 - Copyright Pexels

Da li ste se i danas nervirali kada prvi automobil na semaforu nije poleteo čim se uljučilo zeleno? Nestrpljenje u saobraćaju nije naš specijalitet.

Vozači koji ne krenu u tri sekunde od kada se na semaforu upali zeleno svetlo nerviraju one koji čekaju iza njih, pokazali su rezultati ankete sprovedene u Velikoj Britaniji.

Anketa britanske organizacije za pomoć na putevima (RAC) sprovedena na 2.498 vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje da 46 odsto vozača smatra da ne smeju da prođu više od tri sekunde od paljenja zelenog do kretanja vozača.

Oko 17 odsto ispitanika kazalo je da često ne uspeju da prođu kroz zeleno svetlo zbog vozača ispred njih koji ne reaguju pravovremeno.
Oko tri četvrtine (64 odsto) tvrdi da je na zelenom svetlu moralo da čeka i po više od 10 sekundi.

Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović
 

Pokazalo se da muškarce sporost pri kretanju nervira više nego žene (50 odsto u odnosu na 41 odsto). Oko trećine (35 odsto) ispitanika kazalo je da mogu da podnesu ako nekome treba između četiri i šest sekundi, a sedam odsto ispitanika je po tom pitanju vrlo opušteno pa su odgovorili da mogu da čekaju koliko god treba.

Portparol RAC-a Sajmon Viilijams rekao je da se sve više od tri sekunde „može činiti kao večnost kada pokušavate da prođete semafor“, pogotovo jer na nekim semaforima zeleno svetlo traje po samo 15 sekundi.

Pexels
 

– Čekanje ozbiljno smanjuje broj vozila koja mogu da prođu pre nego što se upali crveno svetlo, zbog čega se stvaraju čepovi, a moguće je da se povećava i zagađenost vazduha – dodao je.

– Osim što produžuje vreme vožnje, ovo može uticati na bezbednost u saobraćaju, pogotovo kada vozači naglo krenu jer su kasno primetili promenu svetla, zbog čega ni ne provere retrovizore kako bi se uverili da mogu da krenu – upozorava Vilijams.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/hina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike