Oldtajmer prodat za neverovatnih 13.424.000 dolara: Najvredniji francuski automobil koji je ikada prodat na aukciji (VIDEO)

18.03.2022

08:33

0

Dizajn lišen bilo kakvih pravih linija, ukrašen oblinama koje su reklamirale brzinu

Oldtajmer prodat za neverovatnih 13.424.000 dolara: Najvredniji francuski automobil koji je ikada prodat na aukciji (VIDEO)
Talbot kupe, automobil - Copyright Profimedia

Nedavno je na "Gooding & Company" aukciji retki 1937 Talbot-Lago T150-C-SS Teardrop Coupe prodat za neverovatnih 13.425.000 američkih dolara.

Ovaj francuski automobil je postao najvredniji koji je ikada prodat na aukciji.

Automobil pokreće 4,0 litarski šestocilindrični motor sa 104 kW/140KS, u paru sa 4-stepenim Wilson menjačem.

Od svih automobila dostupnih u art deko eri, T150C se gotovo uvek smatrao pokretnom skulpturom. Većinu automobila su Figoni et Falaschi ugradili u neke od najpohotnijih oblika koji se ponekad nazivaju "Goutte d’Eau" ili suza.

U pitanju je dizajn lišen bilo kakvih pravih linija, ukrašen oblinama koje su reklamirale brzinu, čak i kada automobil nije bio u pokretu. Ovaj stil je bio naglašen manjim pontonskim branicima, koje je kompanija Figoni et Falaschi nazvala "enveloppantes“, i konvergentnim zadnjim delom.

Tokom svoje ere, Teardrop, takođe poznat kao "Goutte d’Eau", bio je jedan od nekoliko odabranih automobila koji su redefinisali automobilski stil, ali i pobeđivali u trkama najvišeg nivoa. Nakon uspešnog kombinovanja trkačke funkcije i elegantne forme, Teardrop je postao "trendseter" i motivisao mnoge druge francuske proizvođače da razmotre moderniji dizajn.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike