Stižu "pametne" pumpe za gume: Prepoznaju model automobila i automatski pune pneumatike

12.03.2022

11:40

0

Softver u pametnoj pumpi za gume obezbeđuje optimalan pritisak u pneumatiku, a sposoban je i da prepozna tip automobila i fabrički preporučenu vrednost za pumpanje guma

Stižu "pametne" pumpe za gume: Prepoznaju model automobila i automatski pune pneumatike
profimedia-0257752772 - Copyright Profimedia

U Holandiji sve više opština izdvaja novac za postavljanje takozvanih pametnih pumpi za gume. One tačno znaju koliki je optimalni pritisak u gumama određenog automobila, a zahvaljujući tome se smanjuje i potrošnja goriva.

Prema istraživanju, oko 60 odsto holandskih vozača vozi sa gumama koje su previše mekane. To je delimično zato što ne znaju tačno koji je optimalan pritisak u gumama za njihov automobil.

24sedam/S.H.B.
 

Meke gume znače veći otpor kotrljanja. Uz veći otpor, motor mora da isporuči više snage da bi postigao istu brzinu, što rezultira nepotrebnom dodatnom potrošnjom goriva.

Prenizak pritisak u gumama takođe dovodi do dodatnih emisija CO2. Čak i ako vozite električno vozilo, jer tada trošite više vremena i energije na punjenje baterije, a znamo da struja ne dolazi uvek iz obnovljivih izvora.

Optimalan pritisak u gumama obično vozačima uštedi oko 100 evra godišnje. Zbog naglog rasta cena goriva, sada je to verovatno i više.

Zato sve više provincija i opština u Holandiji izdvaja novac za ugradnju pametne pumpe za gume. Cilj pokrajine Helderland, na primer, je da se u svakoj opštini instalira barem jedna pumpa. Zato pokrajina zajedno sa firmom "Band op Spanning" plaća deo troškova.

To znači da se uz komunalni doprinos od samo 2.500 evra može ugraditi pametna pumpa za gume, a vozači mogu koristiti pumpu besplatno pet godina.

Unsplash
 

Pametnu pumpu za gume razvio je upravo "Band op Spanning". Ova pumpa u potpunosti radi na solarnu energiju iz sopstvenog solarnog panela.

Softver u pametnoj pumpi za gume obezbeđuje optimalan pritisak u pneumatiku, a u stanju je da prepozna tip automobila i fabrički preporučenu vrednost za pumpanje guma.

Korisnici mogu pet godina besplatno da pumpaju automobilske gume na tim mestima do ispravnog pritiska, a sve to putem jednostavne komandne table uređaja, pa čak i na osnovu registarske tablice vozila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike