Audi sprema vozila sa 5G konekcijom

07.03.2022

07:46

0

Odabrani modeli će, počev od 2024. godine, moći da se povežu na Verizon-ovu 5G Ultra Wideband mrežu

Audi sprema vozila sa 5G konekcijom
Audi 4 - Copyright Pixabay

Najnoviji proizvođač automobila koji je najavio da će ponuditi 5G povezivanje u odabranim modelima budućih automobila, jeste Audi.

Ovaj nemački proizvođač je objavio da će odabrani modeli, počev od 2024. godine, moći da se povežu na Verizon-ovu 5G Ultra Wideband mrežu.

Pixabay
 

Vozači nove Audi 5G linije mogu da očekuju mnoštvo novih funkcija, uključujući veće brzine za preuzimanje ili strimovanje zabave, poboljšani navigacioni sistem u automobilu sa 3D mapiranjem, korisničke profile zasnovane na oblaku, pa čak i mogućnost da se kupovine stvari u svom automobilu.

Vozači će verovatno morati da plate pretplatu za pristup Audi-jevim 5G uslugama u automobilu. Iako Audi nije otkrio koliko bi koštala 5G pretplata, trenutni Function On-Demand sa 4G WiFi-om u automobilu i navigacijom iznosi 849 dolara godišnje za većinu modela.

Nova 5G vozila će takođe biti zasnovana na Audi-jevom trenutnom broju usluga povezanih u automobilu, uključujući informacije o semaforima i upozorenja na putu sa malim kašnjenjem, piše portal PCPress.

Ovo će verovatno značiti još bržu i detaljniju verziju onoga što Audi-jevi automobili sa 4G tehnologijom već nude. Već smo videli aktuelne Audi modele koji nude integrisano plaćanje za puteve sa naplatom putarine i koji će upozoriti vozače kada se nađu u blizini školskog autobusa, biciklista i ​​drugih prepreka.

Pixabay
 

Poboljšanje autonomne vožnje

Audi-jevi 5G automobili će takođe biti opremljeni mobilnim računarstvom, što verovatno znači bolje karakteristike autonomne vožnje jer će automobili moći da reaguju na podatke trenutno.

Tehnološka industrija se zalagala za mobilno tehnološko računarstvo na automobilima kao način da se poboljša bezbednost AV funkcija. Edge computing će omogućiti obradu podataka u realnom vremenu, tako da automobili mogu brže da reaguju na druge automobile, infrastrukturu i povezane uređaje na putu.

Pixabay
 

SAD se približavaju budućnosti „povezanih automobila“ za koju su se zalagali veliki proizvođači automobila kao što su Audi, BMW, Volvo, Ford. Otprilike 60 odsto američkih vozača vozilo se „povezanim vozilom“ 2021. godine, a očekuje se da će taj broj porasti na više od 70 odsto do 2025. godine, prema izveštajima eMarketera. Dok nedostaci za vozače uključuju dodatne troškove planova pretplate i rizike za sajber bezbednost, mnogi i dalje uživaju u dodatnim bezbednosnim i zabavnim funkcijama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike