Koji električni automobili se najčešće guglaju, a gde se kupuje najviše vozila na struju

01.03.2022

10:07

0

Ovo zanimljivo istraživanje pokazuje šta je ljudima najprivlačnije u auto-industriji širom sveta

Koji električni automobili se najčešće guglaju, a gde se kupuje najviše vozila na struju
Električni automobil - Copyright Pixabay

Sudeći prema medijskoj pažnji koju dobija, ali i fanatičnosti svojih obožavalaca, nije iznenađujuće da je „Tesla“ na vrhu top-lista globalnih Gugl pretraga električnih automobila.

Njegova četiri modela su ujedno i četiri najtraženija električna vozila na svetu. Međutim, niže na listi dešavaju se neke zanimljive stvari, pokazuju podaci koje je prikupio partcatalog.com.

portalcatalog.com
 

„Tesla model 3“ je električno vozilo koje se najviše pretražuje na Guglu - pojavljuje se u pretragama 2.240.000 puta mesečno, slede „model S“, „model Y“ i „model X“.

Najtraženiji model na Guglu, a da nije „tesla“, je „audi e-tron“, koji je 2021. godine bio predmet pretrage više od milion puta mesečno, baš kao i „porše tajkan“, a prati ih „Folksvagen ID.4“ (823.000 pretraga na mesečnom nivou).

portalcatalog.com
 

Uprkos tome, nijedan „Folksvagenov“ brend nije rangiran među prvih 10 marki po pretragama.

„Tesla“ je očekivano na prvom mestu sa 11.100.000 mesečnih pretraga, „rivijan“ daleko iza sa milion pretraga, kao i NIO, takođe sa milion.

Ko je kupio najviše EV u protekloj deceniji

Koristeći podatke Međunarodne agencije za energiju, partcatalog.com je napravio i listu zemalja koje su kupile najviše električnih vozila u periodu između 2010. i 2020.

Očekivano, Kina je na vrhu, sa više od četiri miliona EV prodatih u toj zemlji u drugoj dekadi 21. veka.

Sledi Velika Britanija, a zatim Nemačka.

portalcatalog.com
 

Možda je najveće iznenađenje to da su Norveška i SAD veoma blizu po broju prodatih EV, iako je razlika u broju stanovnika ove dve države ogromna.

Iako smo svesni ogromnog apetita Norveške za električnim vozilima, ova zemlja ima populaciju od samo 5,3 miliona ljudi, a ipak su kupili 435.352 EV, u poređenju sa SAD, čijih je skoro 330 miliona građana pazarilo samo 438.817 električnih automobila u istom periodu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike