BMW u svojoj umetničkoj seriji ima čak 19 lepotana

13.11.2020

20:10 >> 09:25

0

Autor: Z. A.

Poznati umetnici dizajnirali su po jedan trkački BMW

BMW u svojoj umetničkoj seriji ima čak 19 lepotana
Copyright BMW Art Car

Umetnički BMW automobili predstavljaju legendarnu vezu između automobilskih ikona kao što su BMW M1 ili BMW Z1 i slavnih umetnika poput Roja Lihtenštajna i Džefa Kunsa. Svima će prva asocijacija verovatno biti oslikan automobil Endija Vorhola, njegovo pop art model BMW M1, međutim, postoji čitava jedinstvena i raznovrsna zbirka od ukupno 19 umetničkih BMW automobila nastalih od 1975. godine, u saradnji sa čuvenim svetskim umetnicima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Kako da akumulator traje duže? Primenite savete i ne brinite za garanciju

„Umetnike automobili fasciniraju otkad su izmišljeni“, rekao je prof. dr Tomas Girst, direktor za kulturološki angažman iz BMW Grupe.

Kada je 1975. francuskom trkačkom vozaču Erveu Pulenu palo na pamet da nabavi trkački automobil koji je dizajnirao neki umetnik, niko nije mogao da predvidi šta će se razviti iz toga: najdoslednija svetska kombinacija automobila i umetnosti.

Princip je jednostavan: poznati umetnik dizajnira trkački BMW automobil (kasnije i vozila za serijsku proizvodnju) na osnovu sopstvenih ideja. Bez ikakvih ograničenja.

Koliko su umetnici bili različiti, toliko su se razlikovali i BMW modeli, koji su transformisani u umetnička dela širokim opsegom grafičkih i umetničkih tehnika: od čistih trkača do retkih sportskih automobila, te vozila serijske proizvodnje. Rezultati su jednako raznovrsni. Ne postoje dva slična vozila; svakom umetniku je prepušteno da izabere tehnologiju koja mu odgovara.

ČITAJTE I: Kad bivši šampion Formule 1 driftuje „porše tajkan turbo S“ (VIDEO)

Razgledajući galeriju umetničkih BMW automobila, sa 19 jedinstvenih eksponata, samo tri pitanja su ostala bez odgovora: Kada će se pojaviti umetnički automobil br. 20? Koji umetnik će ga upotrebiti kako bi postao jedan od besmrtnika u ovoj legendarnoj BMW zbirci? I, iznad svega, koji će BMW model biti upotrebljen?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: autoblog.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike