Sudski presedan: Kupac može da vrati električni automobil zbog dramatičnog pada dometa

30.01.2022

10:16

0

Na regionalnom sudu u Lincu istaknuto je da trgovac automobilima nije naglasio činjenicu da je domet manji na niskim temperaturama u brdovitom Mühlviertelu

Sudski presedan: Kupac može da vrati električni automobil zbog dramatičnog pada dometa
Automobil, Volkswagen, volan - Copyright Pixabay

Na sudu u Austriji donijeta je zanimljiva presuda koja će možda otvoriti prostor i novim tužbama, ako bude potvrđena drugostepeno.

Jedan vozač iz Mühlviertela tužio je trgovca jer mu je 2018. godine prodao električni automobil koji ima mnogo manji domet od deklarisanog, odnosno u salonu ga nisu o tome obavestili.

Trgovac mora da mu vrati 30.288 eura, kupoprodajnu cenu vozila umanjenu za naknadu za korišćenje.

Regionalni sud u Lincu je doneo prvostepenu odluku.

Prilikom kupovine e-Golfa tužiocu je obećan domet od 230 kilometara, stoji. U brdovitom Mühlviertelu automobil je mogao preći samo 110 do 120 kilometara.

Na regionalnom sudu u Linzu istaknuto je da trgovac automobilima nije naglasio činjenicu da je domet manji na niskim temperaturama u brdovitom Mühlviertelu.

VW ističe da je fabrički definisan domet samo informacija, a stil vožnje ili spoljna temperatura imaju uticaj na performanse baterije.

Pixabay
 

e-Golf je prva Volkswagenova serija električnih automobila, a zapravo se, kao što znate, radi o konvertovanom klasičnom Golfu VII, kojem su umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem ugrađene baterije i električni motor. Novi električni automobili pak imaju izdašniji domet, premda i njih muče diskrepancije između stvarnog i deklarisanog dometa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Revija HAK

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike