I to se desilo: Kineski proizvođač automobila optužuje evropskog za kopiranje

27.01.2022

18:56

0

Kompanija je ugradila logotip u brojne proizvode i prijavila se za globalnu zaštitu patenta

I to se desilo: Kineski proizvođač automobila optužuje evropskog za kopiranje
HiPhi - Copyright Profimedia

Kineski proizvođač električnih automobila Human Horizon, vlasnik brenda HiPhi, optužio je Renault za kršenje prava na njihov registrovani zaštitni znak, s obzirom da je logotip kompanije Mobilize, koja pruža usluge mobilnosti francuskog proizvođača, vrlo sličan njihovom simbolu.

Kompanija u svojoj tužbi tvrdi da je velika sličnost između dva logotipa stvorila neizvesnost u razvoju njenog brenda, primoravajući je da zaustavi evropske planove komercijalne ekspanzije koji su već bili u toku.

Profimedia
 

Human Horizon sa sedištem u Jančengu debitovao je u auto-industriji u aprilu 2019. sa prvim električnim vozilom pod nazivom HiPhi 1.

Ovaj prototip je bio deo saradnje sa kompanijom Bosch čiji je cilj bio zajednički rad na razvoju usluga unutar i izvan vozila, pretvarajući ih u inteligentne.

Direktor kompanije Renault, Luka de Meo, najavio je stvaranje firme Mobilize kao novi poslovni subjekt koji će biti u narednih 10 godina generisati 20% prihoda francuske automobilske grupacije.

Logo ove kompanije sastoji se od slova "O" precrtanog linijom.

 

 

Human Horizon je optužio francuskog proizvođača da je prošle godine prekršio registrovani zaštitni znak u nekoliko zemalja, tražeći od kompanije Renault da zaustavi dalje postupanje u tom smeru.

Objavljeni detalji pokazuju da su Kinezi u avgustu 2018. registrovali HiPhi simbol na nekoliko ključnih tržišta širom sveta, uključujući i Evropsku uniju.

Kompanija je ugradila logotip u brojne proizvode i prijavila se za globalnu zaštitu patenta.

Profimedia
 

Sa druge strane, Renault je u januaru 2021. godine prijavio grafički žig u Evropskoj uniji, kao i u Kini, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Norveškoj, Brazilu i Rusiji.

Takođe ga je koristio na svojoj zvaničnoj veb stranici i na grafičkim prikazima svojih automobila.

U oktobru 2021, Human Horizon se izborio privremenu zabranu od strane nemačkog suda koji je, nakon zahteva, zatražio od kompanije Renault Deutschland AG da suspenduje upotrebu ovog logotipa u Nemačkoj.

Profimedia
 

Trenutno se sličan proces vodi i u nekim drugim zemljama.

Inače, HiPhi u ponudi ima električni SUV HiPhi X, koji je lansiran u Kini u oktobru 2020. godine, a prve isporuke su izvršene u maju 2021.

Kompanija je objavila da je do sada proizvela 5.000 primeraka ovog modela i prodala ukupno 4.237 vozila, od kojih je 3.724 isporučeno od jula do novembra prošle godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike