Ako u kolima imate previše krompira, očekuje vas ogromna kazna: Ovaj i još osam najčudnijih zakona o vožnji na svetu

14.01.2022

08:03

0

Na Tajlandu je nošenje majice, tokom vožnje obavezno

Ako u kolima imate previše krompira, očekuje vas ogromna kazna: Ovaj i još osam najčudnijih zakona o vožnji na svetu
Unutrašnji retrovizor - Copyright Profimedia

Da li uvek jedete pre nego što sednete za volan?

Najverovatnije ne, jer nećete jesti na silu ako niste gladni.

Međutim, ukoliko vam se, tokom vožnje, dogodi da osetite glad, verovatno ćete nešto kupiti usput i prezalogajiti u kolima.

Srećom, ne živite na Kipru, jer da to uradite tamo, mogli biste da završite u zatvoru.

Ovo je samo jedan od čudnih zakona, a iako, na prvi pogled, deluju smešno, neke zemlje ih primenjuju u svrhu rešavanja specifičnih lokalnih problema.

Evo nekih od najčudnijih zakona o vožnji na svetu.

Australija: Prijavite svoj krompir

Zakon o marketingu krompira usvojen u Australiji 1946. zabranjuje vozačima da nose preko 50 kilograma krompira. Agenti za sprovođenje zakona ne moraju da nose vagu; dozvoljeno im je da procene težinu pogledom na gomilu. Oni koji su prekršili ovaj zakon 1940-ih rizikovali su visoke novčane kazne, ali nema dokaza da se još uvek primenjuje danas.

Pixabay
 

Bahrein: Idite u zatvor

U Bahreinu, službenici za sprovođenje zakona mogu izreći zatvorske kazne za skoro svaki saobraćajni prekršaj. Neko ko prolazi kroz crveno rizikuje da provede do šest meseci u zatvoru ili da plati kaznu od oko 1.000 funti. Oštećivanje imovine tokom prolaska na crveno svetlo je kažnjivo do jedne godine zatvora i novčane kazne koja može dostići čak 6.100 funti.

Kipar: Jedite pre nego što krenete

Kipar zabranjuje vozačima da piju za volanom, čak i ako je voda. Takođe je zabranjeno jesti tokom vožnje, jer vozači moraju sve vreme da drže obe ruke na volanu. I, kao i mnoge skandinavske zemlje, Kipar traži od vozača da stalno imaju upaljene farove.

Pixabay
 

Francuska: Ponesite svoj alkometar

Francuski vozači moraju da nose nekorišćeni alkometar u svojim automobilima od 2013. Dok su vozači koji su odlučili da ga ne kupe prvobitno rizikovali da dobiju kaznu od 11 evra, sankcija nije ušla u konačnu verziju zakona tako da nema kazne. Od službenika za kontrolu saobraćaja se traži da kažu nešto u stilu “zakon je” i da koriste sopstveni alkometar da provere nivo alkohola.

Nemačka: Neka vam rezervoar bude pun

Nezakonito je ostati bez goriva na nemačkom autobanu. Vlasti smatraju da je nestanak goriva problem koji se može sprečiti, dok ističu da je zaustavljanje na strani puta na kojoj često nema ograničenja brzine izuzetno opasno. Kazna za ovako nešto je i do 70 evra.

Pixabay
 

Japan: Budite oprezni kada je mokro

Japanski vozači moraju dvaput da razmisle pre nego što prođu kroz baru. Zakon kaže da moraju da imaju blatobrane postavljene na svoj automobil, smanje brzinu i/ili preduzmu druge mere pre nego što prođu kroz vodu ili blato kako bi se osiguralo da ne isprskaju pešake.

Švajcarska: Ne perite svoj auto kod kuće

U Švajcarskoj vozačima nije dozvoljeno da peru svoja vozila na prilazu ili ispred svog prebivališta. Vlada nema ništa protiv čistih automobila; zakon jednostavno zabranjuje švajcarskim građanima da bacaju sve što bi moglo da zagadi vodu u kanalizacioni sistem, uključujući i sapun koji se koristi za pranje automobila. Čišćenje automobila u Švajcarskoj zahteva odlazak do najbliže perionice i plaćanje za korišćenje njihove opreme.

Pixabay
 

Tajland: Nosite majicu

Na Tajlandu je vruće i vlažno, ali to nije valjan izgovor za vožnju bez majice. Protiv zakona je biti bez majice u automobilu, na skuteru, pa čak i na biciklu. Vlasti su 2014. godine upozorile turiste željne sunca da se zakon odnosi i na njih i nazvali su vožnju bez majice i nezakonitim i nepristojnim.

Sjedinjene Američke Države: Nema inspekcija

U Americi, države i okruzi imaju moć da odluče da li vozila treba da prođu redovnu inspekciju bezbednosti i emisija. Neki izuzimaju određene automobile na osnovu njihove starosti ili karoserije, dok su drugi potpuno eliminisali testiranje. Mičigen, Montana i Severna Dakota nemaju nikakvu inspekciju vozila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike