Novi francuski zakon zahteva da reklame za automobile govore ljudima da pešače ili voze bicikl

06.01.2022

16:52

0

To je deo šireg nastojanja da se smanji emisija iz transporta u Francuskoj

Novi francuski zakon zahteva da reklame za automobile govore ljudima da pešače ili voze bicikl
Čovek hoda - Copyright Pixabay

Mnoge vlade su propisale da kompanije, bilo da se radi o cigaretama ili alkoholu, moraju da upozoravaju potrošače na negativne efekte svojih proizvoda.

Takve mere sada Francuska namerava da uvede i u automobilsku industriju, primoravajući proizvođače automobila da dopune svoje reklame porukama o zelenijim alternativama transporta.

Zakon koji stupa na snagu 1. marta je proizvod višegodišnjeg lobiranja francuskih ekoloških grupa.

Zakon zahteva da se u bilo kojoj reklami navede jedna od tri izjave: “Za kraće puteve, hodajte ili vozite bicikl”, kao i “razmislite o zajedničkom prevozu” i “svakodnevno se vozite gradskim prevozom”.

Ove poruke moraju biti uključene u sve reklame, bilo da su štampane, onlajn ili emitovane na radiju ili TV-u. Poruke moraju biti jasno vidljive na ekranu, ili u slučaju radio reklama, moraju biti izgovorene naglas nakon što se reklama završi. Haštag, #SeDéplacerMoinsPolluer, takođe je obavezno prikazati u određenim kontekstima, što u prevodu znači “Kreći se bez zagađenja”.

To je deo šireg nastojanja da se smanji emisija iz transporta u Francuskoj, pri čemu privatni automobili čine punih 15 odsto proizvodnje štetnih gasova u zemlji. Zemlja se već obavezala da će okončati prodaju automobila na gas i dizel do 2040. godine, dok je grad Pariz zabranio starija vozila koja više zagađuju u centru grada.

Pixabay
 

To je promena koja ni na koji način neće direktno smanjiti emisije ugljenika. Međutim, izgleda da služi kao način da francuska vlada progura poruku da su automobilske emisije negativna stvar koja se mora smanjiti na više različitih načina. Ostaje da se vidi da li će taj pritisak dovesti do promene u francuskim vozačkim navikama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike