Pre podne drži pušku, a posle podne četkicu za slikanje: Mladi oficir Stefan tokom pandemije je otkrio neverovatan talenat (FOTO)

28.10.2021

10:36

0

Njegova najveća inspiracija prilikom slikanja je prikaz emocija na platnu, a stil koji najviše voli je apstrakcija

Pre podne drži pušku, a posle podne četkicu za slikanje: Mladi oficir Stefan tokom pandemije je otkrio neverovatan talenat (FOTO)
1635407697_cacak-stefan-orlovic-fotorina5 - Copyright RINA

Mladi oficir Stefan Orlović iz Čačka pušku je zamenio četkicom za slikanje. Na svojim radovima on prikazuje svet oko nas onako kako ga on vidi. Ideja za nastanak slika ne manjka, to su jednostavni predmeti koji se koriste u svakodnevnom životu, kao i prelepi pejzaži koje pamti sa svojih putovanja.

Stefan već čitavu deceniju radi kao oficir Vojske Srbije, a baš u jeku epidemije virusa korona, pored primarnog zanimanja, njegov slikarski talent došao je do izražaja - počeo je da stvara na slikarskom platnu i tako povratio dar koji je otkrio još u detinjstvu.

RINA
 

- Želja mi bila da tu kreativnost koju nosim u sebi podelim sa drugima. Tu nema nikakvog izvora zarade ni interesa, to je isključivo želja da prenosim svoje lične impresije. Pretragom slika na interentu, pronašao sam način slikanja i shvatio da ja to mogu, i nastavio sam da se usavršavam - priča za RINU mladi oficir.

RINA
 

Ovaj samouki umetnik slika uljanom tehnikom akrilnim bojama i tvrdi da mu je vojska pružila preciznost. Njegova najveća inspiracija prilikom slikanja je prikaz emocija na platnu, a stil koji najviše voli je apstrakcija, jer to oslikava rad u određenom trenutku, a pritom boje koje koristi nisu štetne po okolinu i razblažuju se vodom.

RINA
 

- Trudim se da izađem iz margina u slikarstvu, posebno kroz moje poznavanje inžinjerske grafike, nacrtne geometrije, lakše shvatam neke tehnike, kompozicije, linearnosti, ali otkrićem novih mogućnosti i načina slikanja, to predznanje mi značajno doprinosi tokom stvaranja - zapaža Stefan, i dodaje da disciplina koju svakodnevno primenjuje i na koju je naučen značajno utiče na to da ima konstantnu želju i volju za usavršavanjem.

Stefan svojim rukama stvara sve što mu je potrebno za njegovu slikarsku avanturu, od ramova pa sve do podloge, sam zateže i radi preparaturu platna, a višak materijala od izrade ramova iskoristi za minijaturne drvene podloge na kojima slika. Njegova dela krase domove brojnih Čačana i zidove pojedinih ustanova.

RINA
 

- Svoje slike rado poklanjam svojim prijateljima povodom svečanosti na kojima prisustvujem, a moram da istaknem da sam jednu sliku poklonio i vrtiću u koji ide moj sin, kad je bilo obeleževanje Dečje nedelje, te sam na svoj skroman način dao doprinos tom događaju - kaže on.

Pored inspiracije, Stefanu punu podršku pruža i supruga Marina, koja značajno učestvuje u njegovom radu kada je u pitanju izbor šta će slikati u određenom trenutku i kada je on sam u dilemi.

Inače, za Stefana, oficira Vojske, četkica je glavno oružje kojim prenosi emociju i nastavlja da se usavršava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike