Hoteli visoke kategorije, lečilište i prilazni put do vrha planine: Uskoro će Srbija dobiti top turističku destinaciju (FOTO)

25.09.2022

10:04

0

Planirana je i izgradnja mosta koja će spojiti levu i desnu obalu Zapadne Morave

Hoteli visoke kategorije, lečilište i prilazni put do vrha planine: Uskoro će Srbija dobiti top turističku destinaciju (FOTO)
1664097352cacak-zapadna-morava-planina-kablar-3-830x0 - Copyright RINA

Revitalizacijom Ovčar Banje Čačak, ali i čitava Srbija dobiće zavidan turistički lokalitet. Planira se izgradnja ukupno četiri hotela na teritoriji Ovčarsko-kalarske klisure, od kojih će jedan biti visoke kategorije. Ono što se prvo radi i što je preduslov za sve ostalo jeste rekosnrtukcija prilaznog puta do vrha Kablara i izgradnja parking prostora.

- Ono što je u fazi realizacije, pre svega je završetak saobraćajnice u dužini od 10 kilometara ka vrhu Kablara. To je jedna od najvećih investicija u koju smo zajedno sa Vladom krenuli pre četiri godine i najkasnije do kraja sledeće godine treba da bude završena u punom formatu. Dakle 10 kilometara sa dva parkinga koji su već izgrađeni prošle i tokom ove godine. Ono što nas očekuje ovde u samoj Ovčar Banji jeste parcelacija, odnosno eksproprijacija zemljišta u dogovoru sa Eparhijom Žičkom i manastriom Blagoveštenje - istakao je gradonaelnik Čačka, Milun Todorović nakon sastanka Radne grupe za revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

Planirana je i izgradnja mosta koja će spojiti levu i desnu obalu Zapadne Morave i na taj način povezati Čačak i Lučane. Očekuje se da bi u narednih deset dana trebalo da bude završen projekat sa građevinskom dozvolom za izgradnju RH centra.

RINA
 

Direktorka Zavoda za zaštitu prirode istakla je da će projekat revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure oživeti čitav ovaj predeo.

- Projekat je jako značajan zato što će oživeti ceo ovaj kraj, zato što će pružiti jednu novu, kvalitetniju dimenziju. Praktično kroz ovaj projekat, prikazaćemo sva naša prirodna dobra u ovom prostoru koja imamo. U skladu sa planskom dokumentacijom rade se razvojni projekti ovoga kraja, od vidikovca do različitih infrastrukturnih projekata. Zavod je uključen u sve to, kroz svoje uslove, kroz sugestije za izradu projekata - rekla je direktorka Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije, Marina Šibalić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike