Srbi ga zaplenili od Nemaca tokom rata: Oklopni tenk, simbol grada na Đetinji, jedan je od 1.200, koliko ih je ukupno proizvedeno (FOTO)

10.08.2022

05:11

0

Nakon što su zaplenjeni, tenkovi su popravljeni, i jedan "hočkis" i "reno" upotrebljeni su u opsadi Kraljeva

Srbi ga zaplenili od Nemaca tokom rata: Oklopni tenk, simbol grada na Đetinji, jedan je od 1.200, koliko ih je ukupno proizvedeno (FOTO)
16600667031598436654uzice-tenk-cuva-uzice-fotorian1 - Copyright RINA

Neizostavni motiv sa skoro svih užičkih razglednica, tenk "hočkis", već decenijama je simbol grada na Đetinji. Njegova serijska proizvodnja započela je 1936. godine u Francuskoj i prvobitno je bio namenjen za podršku jedinicama lake pešadije. 

Međutim, zbog svojih slabijih karakteristika prilikom kretanja van puta i na nizbrdicama, tenkovi su pridodati konjičkim jedinicama. Zbog toga se pristupilo izradi poboljšane verzije koja je nosila oznaku H-39, a odlikovala se snažnijim motorom i većom dužinom topa.

- Usled poraza Francuske od strane Nemačke u junu 1940. godine, ukupna proizvodnja svih verzija tenka "hočkis" bila je ograničena na 1.200 vozila. Tokom ostatka rata Nemačka i njeni saveznici koristili su zarobljene tenkove u nekoliko modifikacija na više frontova, između ostalog i na Balkanu. U vojsci Kraljevine Jugoslavije do početka Drugog svetskog rata nalazio se određen broj "hočkis" i "reno" tenkova koji su bili zaplenjeni nakon kapitulacije Kraljevine, rekao je za RINU Goran Novaković, istoričar u Narodnom muzeju u Užicu.

RINA
 

 

Krajem septembra i početkom oktobra 1941. na području zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja stvorena je veća slobodna teritorija kao baza za širenje ustanka. Tokom borbi sa nemačkim 3. bataljonom 749. pešadijskog puka u okolini Gornjeg Milanovca onesposobljena su dva tenka "hočkis", dok je jedan tenk, model "reno" ostao u defektu prilikom povlačenja nemačke vojske preko reke Despotovice.

Nakon što su zaplenjeni, tenkovi su popravljeni, i jedan "hočkis" i "reno" su upotrebljeni u opsadi Kraljeva. Nakon ovih borbi "hočkisi" su upućeni u Užice, gde su 7. novembra korišćeni u paradi povodom obeležavanja Oktobarske revolucije.

RINA
 

 

- Po napuštanju slobodne teritorije 29. novembra 1941. jedan tenk je ostao u Užicu, dok je drugi izbačen iz stroja na nekoliko kilometara iza Partizanskih voda na putu prema Novoj Varoši, gde je ostao usled defekta. S tog mesta je 1946. prebačen u Užice. Godine 1961, prilikom otvaranja stalne muzejske postavke „Muzej ustanka 1941. – Naroda i narodnosti Jugoslavije“, povodom dvadeset godina ustanka u Jugoslaviji, tenk je postavljen na mesto na kome se i danas nalazi - rekao je Novaković.

RINA
 

 

U toku 2020. godine u okviru projekta „Parterno uređenje platoa ispred Narodnog muzeja Užice“ postavljen je novi postament za tenk, a na njemu je izvršena preventivna zaštita i konzervacija.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike