24SEDAM NEGOTIN Pokloničko putovanje učenika veronauke

07.06.2022

10:07

0

Autor: 24sedam

Negotinski srednjoškolci su posetili i Manastir Rakovicu u Beogradu koji se vezuje za Nemanjiće, srpske kraljeve Dragutina i Milutina, a koji je posvećen arhanđelima Mihajlu i Gavrilu i u kojem je sahranjen srpski patrijarh Pavle

24SEDAM NEGOTIN Pokloničko putovanje učenika veronauke
Negotin - Copyright Opština Negotin

Učenici negotinskih srednjih škola sa svojim učiteljima veronauke u okviru jednodnevnog izleta posetili su srpske svetinje u Braničevskoj eparhiji i Beogradsko-karlovačkoj arhiepiskopiji.

Učenici negotinskih srednjih škola koji u svojim vaspitno-obrazovnim ustanovama izučavaju veronauku u nedelju su zajedno sa veroučiteljima protonamesnikom Marjanom Kerčuljom, jerejem Slavišom Vidovićem i Darkom Jokićem posetili u Eparhiji braničevskoj Manastir Ravanicu, zadužbinu kneza Lazara Hrebeljanovića iz 14. veka u kojoj počivaju njegove mošti.

Negotinski srednjoškolci su posetili i Manastir Rakovicu u Beogradu koji se vezuje za Nemanjiće, srpske kraljeve Dragutina i Milutina, a koji je posvećen arhanđelima Mihajlu i Gavrilu i u kojem je sahranjen srpski patrijarh Pavle.

U okviru ovog jednodnevnog izleta đaci su bili u prilici da u beogradskoj opštini Vračar posete Hram Svetog Save, najveći srpski prahoslavni hram, sagrađen na mestu gde je turski vezir Sinan-paša 1595. spalio mošti osnivača Srpske pravoslavne crkve,  a pokloničko putovanje su završili obilaskom Kapele Svete Petke na Kalemegdanu, jedne od najposećenijih, u kojoj su 1417. godine prenete mošti Prepodobne mati Paraskeve, zaštitnice žena, bolesnih i siromašnih.

“Obilazak svetinja je oduševio decu,  sve vreme putovanja osećao se duh molitve i blagodarnosti Bogu za njihovo hodočašće. Učenici su bezbedno stigli u Negotin u večernjim časovima obogaćeni novim iskustvom naše istorije i vere”, kaže protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike