Meštani sela Prijevor čuvaju uspomenu na izgubljene živote: Dan boraca se ne slavi već 20 godina, ali… (FOTO)

04.07.2021

15:12

0

Autor: J.B.O.

Izvor: RINA

Za praznik je proglašen 1956. godine, a 2001. godine ukinut je odlukom Vlade Srbije

RINA

Današnji dan 04. jul duže od pola veka širom bivše Jugoslavije proslavljao se kao državni praznik i Dan borca.

Na taj datum 1941. godine održana je sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

RINA

Kuća u kojoj je održana ova sednica je posle rata pretvorena u muzej “4. juli“. Za praznik je proglašen 1956. godine, a 2001. godine ukinut je odlukom Vlade Srbije.

Iako je ukinut, meštani sela Prijevor kod Čačka već punih dvadeset godina čuvaju sećanje na taj dan i veliki praznik polaganjem venaca na Spomenik palim borcima.

RINA

– Okupili su se potomci boraca iz Prvog i Drugog Svetskog rata, sa Košara. 1941. godine proglašen je narodni ustanak odlučeno je da se komunistička partija bori protiv fašizma. Zahvaljujući gradu i mesnoj zajednici sačuvano je ovo mesto položeni su venci – rekao je Bane Drobljak.

RINA

Ove godine na današnji dan se navršava tačno 80 godina od kako je komunistička partija Jugoslavije objavila proglas svim rodoljubima i slobodarima da uzmu puške u ruke i da se bore za slobodu okupirane domovine bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. Srpski narod ali i pripadnici drugih naroda su se odazvali pozivu boreći se za slobodu svoje otadžbine protiv Nemačkih fašista dok nisu oslobodili svoju zemlju.

Pročitajte još:

– Evo ponovo obeležavamo Dan borca i sećanje na sve žrtve svih ratova koji su se desili u našoj otadžbini od 1912. pa sve do ovih zadnjih. Posebno je važno što je ovaj praznik bio zaboravljen i tradicija prekinuta ali pre dve godine smo tradiciju nastavili da ne zaboravimo naše pretke koji su dali živote za našu otadžbinu a istorija će biti svedok mi smo kao savet MZ uložili značajna sredstva. Uz pomoć grada Čačka i velikog broja meštana napravili smo jedan fin kompleks u znak sećanja i dužni smo da to održavamo i ovaj praznik se nikada neće zaboraviti – kazao je Goran Todorović.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti