Vimbldon potvrdio sramnu odluku: Rusi i Belorusi ne mogu u London ove godine!

08.06.2022

18:57

0

Autor: 24sedam

Prvi teniser sveta neće moći da igra zbog političkih razloga

Vimbldon potvrdio sramnu odluku: Rusi i Belorusi ne mogu u London ove godine!
profimedia-0621195845 - Copyright Profimedia

Večeras je raspršena i poslednja, minimalna, nada da bi moglo da dođe do kompromisa koji bi ruskim i beloruskim teniserima omogućilo učešće na predstojećem Vimbldonu.

Organizatori trećeg grend slema u sezoni potvrdili su svoju prvobitnu odluku o suspenziji sportista iz dve države zbog oružanih sukoba u Ukrajini, što znači i da će publika u „Ol Ingland klubu“ biti uskraćena da na londonskoj travi gleda prvog tenisera sveta Danila Medvedeva, koji će lidersku poziciju na ATP listi u ponedeljak preuzeti od Novaka Đokovića.

- U ime Ol Ingland kluba i organizacije takmičenja, želimo da izrazimo snažnu podršku onima koji su pogođeni sukobima u Ukrajini u ovim teškim vremenima. Delimo univerzalnu osudu nelegalnih akcija Rusije i veoma pažljivo smo razmotrili uticaj ove situacije u kontekstu obaveza prema igračima, javnosti i sportu. Takođe, uzeli smo u obzir i preporuke Vlade Ujedinjenog kraljevstva. Naša je dužnost da u skladu sa svojim mogućnostima doprinesemo naporima Vlade, industrije, sporta u ograničavanju ruskog globalnog uticaja na najsnažniji mogući način - stoji u saopštenju Vimbldona.

Ovakva odluka organizatora londonskog grend slema izazvala je „kontraudar“ ATP-a, koji je ubrzo pošto je postalo izvesno da će Englezi stopirati dolazak ruskih i beloruskih tenisera, objavio da zbog toga ovosezonsko nezvanično prvenstvo sveta u tenisu neće biti bodovano, uz brisanje poena iz prošle sezone, čime je najveći udar, ni kriv ni dužan, pretrpeo Novak Đoković kao prošlogodišnji šampion.

Pored Medvedeva, u Londonu ove godine nećemo gledati ni Andreja Rubljova (8), kao i teniserke Arinu Sabalenku (6) i Beloruskinju Viktoriju Azarenku (19) koja je na Vimbldonu dvaput stizala do polufinala.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike