Druga strana sporta: Zašto se tenis igra žutim lopticama?

18.03.2021

20:33 >> 20:47

0

Autor: N. St.

Zanimljiva priča o poreklu loptica

Druga strana sporta: Zašto se tenis igra žutim lopticama?
Copyright Profimedia

Tenis je jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Posebno u trenutnoj, zlatnoj eri, u kojoj Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal prave neverovatne uspehe. Nisu samo njihovi uspesi ono o čemu se toliko priča u poslednje vreme, jedan od tema su – loptice.

Da li su one žute ili zelene? To je debata pokrenuta na Tviteru i koja je dugo trajala, čak je došla i do igrača. Rodžer je „glasao“ za žutu, a Rafa za zelenu boju. Odgovor na to pitanje i put kroz istoriju „belog sporta“ dao je poznati britanski dokumentarista Dejvid Atenbro.

Tenis se kao sport prvi put pojavio sedamdesetih godina 19 veka u Britaniji, a skoro 100 godina se igrao sa lopticama koje su bile ili bele ili crne boje. Zvanično je do promene došlo 1972. godine. Upravo je zahvaljujući Atenboru došlo do prvih prenosa na televiziji „BBC“. Na njegovu inicijativu je legendarni turnir prenošen prvi put na televizorima u boji.

To je u isto vreme donelo još veću popularnost za tenis, ali i jedan ogroman problem. Gledaocima kraj malih ekrana je bilo gotovo nemoguće da prate let loptice, posebno kada bela loptica pada blizu aut linija koje su takođe bele. Pokrenuta je studija od strane Međunarodne teniske federacije (ITF) i potom je doneta odluka da one budu žute boje.

Nije se to dopalo svima, pa je recimo Vimbldon držao tradiciju sa belim bojama loptica sve do 1986. godine, kada su konačno i oni shvatili da to nije pametno. Pet godina kasnije je „Čikago tribjun“ objavio priču o povratku belih loptica, ali je to brzo palo u vodu. Kasnije su to objasnili kao „pokušaj da belim lopticama podsete nostalgičare“.

Inače, u zvaničnim dokumentima ITF-a je boja opisana kao „optička žuta“ („optic yellow“).

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike