Usvojene nove mere za OI: Poznata pravila koja će važiti u Tokiju

29.04.2021

13:26 >> 13:31

0

Autor: N. St.

Protokol sve duži...

Usvojene nove mere za OI: Poznata pravila koja će važiti u Tokiju
Copyright Profimedia

Do početka Olimpijskih igara u Tokiju je ostalo još 85 dana. Pripreme za najveću smotru su u punom jeku. Zbog pandemije koronavirusa i svih dešavanja u svetu Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Organizacioni komitet Igara u Tokiju, lokalne vlasti i zvaničnici Vlade Japana su održali sastanak na kome su dogovorene dodatne sigurnosne mere zaštite svih učesnika.

Svi su se složili da će i u budućnosti nastaviti da razvijaju sigurnosne protokole koji će doprineti tome da sportisti, članovi delegacija i svi koji budu deo Igara budu sigurni i bezbedni. Organizatori su još ranije dostavili svim učesnicima opširan dokument pod nazivom „Knjiga pravila – Vaš vodič za sigurne i bezbedne Olimpijske igre u Tokiju“. U njemu su do detalja opisane mere zaštite koje će biti sprovedene, a sada je ovaj dokument dopunjen novim setom mera.

Nove mere su sledeće:

Svi učesnici Igara su obavezni da urade dva testa na prisustvo koronavirusa pred polazak u Tokio.

Sportisti i oni koji su u stalnom bliskom kontaktu sa njima biće testirani svakoga dana.

– Svi ostali učesnici Igara biće testirani svakodnevno prva tri dana po dolasku u Japan. Posle prva tri dana takođe će često biti testirani, u zavisnosti od njihove uloge u organizaciji i učestalosti kontakta sa sportistima.

Svi učesnici Igara moraće da svoje aktivnosti obavljaju striktno po planu aktivnosti koji su ranije prijavili. Takođe, obavezna je distanca od minimum jednog metra u odnosu na sve druge učesnike koji su u tom momentu u Japanu duže od 14 dana, kao i u odnosu na stanovnike Japana.

– Svi učesnici moraće striktno da koriste namenski prevoz posebno obezbeđen za učesnike igara, zabranjena je upotreba javnog prevoza.

– Svi učesnici Igara za svoju ishranu moraju koristiti lokacije gde se poštuju posebne mere zaštite od zaraze koronavirusa, uključujći mesta takmičenja, restorane u smeštajima ili u njihovim sobama koristeći usluge dostave obroka direktno u sobu.

Kao „blizak kontakt“ smatraće se boravak od 15 minuta i duže u prisustvu osobe kojoj je potvrđena infekcija virusom, bez maske i sa distancom manjom od jednog metra. Ovo se posebno odnosi na kontakt u zatvorenom prostoru kao što su hotelske sobe i prevozna sredstva. Ovi slučajevi biće registrovani od strane japanskih zdravstvenih vlasti.

Knjige pravila za sportiste, novinare i članove delegacija sadrže setove mera zaštite od infekcije virusom, koje će se primenjivati na Olimpijskim igrama. Ovi dokumenti izrađeni su na osnovu naučnih činjenica i iskustva koje je do sada pružila pandemija virusa. Uz obavezne mere kao što je nošenje maske, održavanje distance i lične higijene, dodate su i nove koje se baziraju na iskustvima koja su dobijena organizacijom sportskih događaja tokom pandemije.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike