Najveći skandal jugoslovenskog fudbala: 35 godina od čuvenog "Šajberovog kola"

14.06.2021

14:42 >> 14:43

0

Najveći skandal jugoslovenskog fudbala: 35 godina od čuvenog "Šajberovog kola"
Copyright MN Press/Printscreen/Youtube/Wikipedia

Na današnji dan pre 35 godina odigrao se jedan od najvećih fudbalskih skandala SFR Jugoslavije, poznat u narodu kao “Šajberovo kolo”. Ime je dobio po Slavku Šajberu, zagrebačkom komunističkom tehnokrati nižeg ranga, koji je posle vođenja Cibone do košarkaške titule prvaka Evrope, dobio šansu od partijskog vođstva da kao predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije sredi prilike i u najpopularnijem sportu.

Srbija tri i po decenije posle svega nema zajednički stav o Šajberu i tome šta se desilo tog subotnjeg popodneva na devet jugoslovenskih stadiona na kojima se odigravalo 34. kolo.

Za većinu navijača to je bio klasičan primer nameštaljke, po sistemu “ko koga bolje zavrne”, dok se direktni akteri slažu da nisu učestvovali u nečasnim poslovima, ali se ne slažu oko potrebe odigravanja poništenog Šajberovog kola.

Crvena zvezda je igrala ponovljeno kolo protiv Sarajeva na Koševu, dok je Partizan odbio da igra sa Željezničarom u Humskoj. Crno-beli i danas tvrde da je njihov večiti rival davanjem legitimiteta Šajberu priznao svoje učešće u nameštanju, a tadašnji generalni sekretar Partizana Žarko Zečević nedavno je na ovu temu izjavio:

– Nismo pristali da nam se nametne krivica i optužba za nameštanje utakmice poslednjeg kola sa Željezničarom. Odbili smo da je igramo i uzeli su nam titulu, a sledeće sezone smo startovali sa minus šest bodova. Partizan je te prve godine pobedio Hajduk u Splitu, Dinamo u Zagrebu, sve utakmice na gostovanjima. Odlučivali su poslednje kolo i gol razlika. Pacijent Crvene zvezde je uvek bilo Sarajevo, mi smo igrali protiv Željezničara u Beogradu. Mislim da je ta odluka Šajbera, koju je on doneo na sugestiju ljudi iz Srbije, iz Zvezdinog establišmenta, pokvarila ono što se desilo na terenu, jer Partizan je bio najbolji te godine. Tada smo odbili da igramo ponovljeno kolo.

Najmanje dileme postoji među navijačima. Događaj se danas gotovo anegdotski prepričava, a zasluge za taj komedijaški pristup idu i na adresu čuvenog fudbalskog i estradnog menadžera Velibora Džarovskog, koji se u svojim brojnim ispovestima hvalio ulogom u štelovanju rezultata. U suštini ništa nije bilo ni smešno, ni bezazleno kako se predstavlja u njegovim pričama.

Slučaj je dobio epilog na Sudu Udruženog rada, samo zato što se u sve nije ozbiljnije umešala Kriminalistička policija. A bilo je posla za nju i te kako …

Moralo je da se raščivija kako se osvajala titula prvaka, kako se jurilo mesto u Evropi, kako se spasavalo od ispadanja u Drugu ligu i kako se jurilo priznanje za najboljeg strelca Prve lige, a to bez prave istrage nije moglo da se završi robijom klupskih čelnika ili kaznom za Šajbera zbog klevete. Neko je morao da odgovara.

Dragan Džajić i Vladimir Cvetković/MN Press

Dan D

Legenda kaže da su u Partizanu tog 14. juna 1986. godine odlučili da se pre početka utakmice sa “Željom” obavi oproštajna ceremonija sa Zvonkom Živković i Zvonkom Vargom, koji su nastavljali karijeru u inostranstvu. Povod lep, ali suštinski tražila prednost od par minuta zaostatka u odnosu na Crvenu zvezdu i njena dešavanja na Koševu. To je bilo potrebno, jer je kod istog broja bodova titulu donosila bolja gol razlika, tako da se ona naizmenično selila iz Zvezdinih u Partizanove ruke, u zavisnosti od toga kako bi se menjao rezultat u Humskoj i na Koševu. Na kraju oba meča završena su sa 4:0, a to je crno-belima bilo više nego dovoljno da osvoje titulu.

Na drugim terenima svako je tražio svoj ćar. Dinamo iz Zagreba je jurio poslednji voz za Kup UEFA, pa mu je pored pobede nad “prežaljenom” Vojvodinom bilo neophodno i da ona bude izražena što većom razlikom. Zamišljeno, sprovedeno u delo – 1:7 u Novom Sadu za “modre”, ali nije im pomoglo. Rijeka je u Zenici uzela bod za Evropu, dok su domaći remijem izborili opstanak.

Žarko Zečević/MN Press

U borbi za opstanak najkraćih rukava izašao je OFK Beograd, jer pored pobede nad Veležom morao da traži spas u rezultatima ostalih konkurenata i nije ga našao, zato što su u Nikšiću Sutjeska i Budućnost podelili bodove sa 5:5, Čelik je sa Rijekom odigrao taman koliko je svima bilo potrebno 1:1, a gol razlika Vinkovčana je bila nedohvatljiva za “romantiku”.

U Splitu se, tvrdili su tada, “nameštao” najbolji strelac lige. Bivši “hajdukovac” u dresu Vinkovčana Davor Čop postigao je het-trik u porazu 5:3, pa je sa 22 gola postao prvi golgeter lige. Pokušali su isto to da urade i u Nikšiću, ali Miloš Bursać sa svoja tri gola nije mogao do prvog mesta.

Poništeno kolo na “Sportskoj suboti”

To veče, u specijalnom izdanju “Sportske subote” koje su preuzimale sve TV stanice glavnih gradova federalnih i autonomnih jedinica, gost u studiju je bio Slavko Šajber. Tada je objavljeno da se kolo poništava, nalaže se odigravanje novog 34. kola, a nešto kasnije određene su kazne od “minus šest” za sve učesnike nameštaljki. Nekažnjeno su prošli Vardar, Priština, Osijek i Sloboda iz Tuzle, jer su bili bezbrižni…

Iz ponovljenog kola Zvezda izlazi kao šampion, a Vardar u narednom prvenstvu koristi prednost od šest bodova da trijumfuje ispred Partizana. Zvezda i Vardar igrali su KEŠ kao zvanični prvaci Jugolavije, mada im je kasnije Sud udruženog rada oduzeo titule i predao ih Partizanu.

– Sa ove vremenske distance ako bi me pitali da li bih isto tako postupio, rekao bih – ne. Tačno je da su svi koji su igrali ponovljeno kolo pokazali svoj nemoral. Željo nas je molio da odigramo. Sada bih i ja rekao: „U redu, igramo.“ Koliko puta? Pet puta? Važi, igraćemo i pet puta. Sa sportskog stanovišta, Partizan je sledeće tri-četiri godine trpeo zbog svoje odluke. Prve godine nismo igrali KEŠ, druge godine smo opet bili prvaci, ali je išao Vardar. U to vreme propustiti dve godine najjače takmičenje bila je katastrofa. Zato se dogodilo da Pančev ode u Zvezdu, Dejo Savićević ode u Zvezdu, Piksi ode u Zvezdu – rekao je nedavno za Kurir Žarko Zečević.

Gde su, šta rade glavni akteri afere

Glavni akter Slavko Šajber sledeće godine, 1987. izgubio je svoju poziciju u FSJ, a nešto kasnije je uhapšen na granici sa Austrijom pod optužbom da se bavio švercom zlatnika. Umro je 2003. godine u Zagrebu posle duge i teške bolesti.

Predsednik Partizana, general Zdravko Lončar, izgubio je sledeće godine funkciju u klubu, a preminuo je 2001. u 73. godini. Žarko Zečević je potpredsednik OK Srbije, čelnici Crvene zvezde Dragan Džajić i Vladimir Cvetković uživaju u penzionerskim danima, dok je prvi čovek Dinama Ivo Vrhovec umro godinu dana posle izbijanja afere.

Šajberovo 34. kolo, rezultati:

Hajduk Split – Dinamo Vinkovci 5:3

Čelik – Rijeka 1:1

Vojvodina – Dinamo Zagreb 1:7

Partizan – Željezničar 4:0

Sarajevo – Crvena zvezda 0:4

Osijek – Sloboda Tuzla 2:1

Velež – OFK Beograd 2:3

Priština – Vardar 0:0

Sutjeska – Budućnost 5:5

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike