Izračunali smo koliko koštaju neuspesi "orlova"

13.11.2020

20:07 >> 20:22

0

Autor: D. Petković

Da ne propuštamo velika takmičenja na račun Fudbalskog saveza Srbije slilo bi se pravo bogatstvo

Izračunali smo koliko koštaju neuspesi "orlova"
Copyright MN Press

Mitrović šutira, Maršal se baca u levi ćošak. Brani, okreće sa sudiji Lahozu, Gleda ga prestravljen od mogućnosti da ovaj poništi penal. I ništa. Odbrana je regularna. Škoti u transu, a blagajnik FSS konstatuje da će do sledeće slične prilike manevrisati bez 9.250.000 evra.

Toliko UEFA nagrađuje svakog učesnika Evropskog prvenstva 2021. godine, a kad počne takmičenje svaki bod biće meren bogto: pobeda 1.500.000, remi 750.000 evra.

Koliko je za samo poslednjih desetak godina Srbija ostala uskraćena za bogate premije od UEFA i FIFA?

Mada izazov Mundijala navijačima prestižnije deluje, kase nacionalnih saveza bolje se pune od kontinentalnog takmičenja. UEFA je tradicionalno široke ruke prema članicama, makar kad je reč o samoj premiji za učešće, dok se o nagradama za pobednike može voditi rasprava ko je izdašniji: kuća fudbala u Nionu ili ona Fifina u Cirihu.

Pročitajte još: Slaviša Kokeza odredio ključne datume za budućnost srpskog fudbala

Za ovih desetak godina, od Mundijala 2019 u Južnoj Africi izgubili smo priliku da zaradimo kao nacija 8.000.000 evra za plasman na EP u Poljskoj i Ukrajini 2012.godine, 8.000.000 za EP u Francuskoj 2016. godine i 5.800.000 evra od izostanka sa Mundijala 2014 u Brazilu. Ukupno 31.500.000 evra, od čega bi deo otišao državi na ime poreza, a određeni procenat bi završio na računima igrača. Sve bi to bilo lako nadoknađeno brojnim sponzorskim ugovorima, pa se slobodno može tvrditi da su neuspesi Srbiju koštali barem jednog ili čak i dva sportska centra kakve FSS već ima u Staroj Pazovi ili možda dva moderna mala stadiona do 10.000 mesta kakav je onaj u Gornjem Milanovcu FK Metalac.

A može sve da bude još crnje, ako se baci pogled preko plota u komšijsko dvorište. Zamislite kako je Hrvatima? Zaradili su i preko garantovanih 31.5 miliona evra, jer na takmičenjima nisu bili obični protagonisti već i finalisti mundijala (2018), a i pored svih nagrada i višemilionskih zarada od FIFA, UEFA i sponzora, i dalje nemaju sportski centar, niti pristojan stadion po UEFA standardima.

Šta kažete na to? Pa i nije baš neka uteha…

Pročitajte još: Stigla je jasna poruka posle poraza od Škotske

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike