Oni su prekršili nepisano pravilo o broju na dresu: Knežević, Vukčević, Edgar Davids...

11.10.2020

14:29 >> 15:40

0

Autor: J. T.

Nekada se po brojevima tačno znalo koju poziciju igra neki fudbaler, ali odavno nije tako

Oni su prekršili nepisano pravilo o broju na dresu: Knežević, Vukčević, Edgar Davids...
Copyright MN Press

Odavno je prošlo vreme kada su se fudbalerima brojevi na dresovima dodeljivali po poziciji na kojoj igraju.

Golmanu je pripadala jedinica, dvojka desnom, a trojka levom beku, dok su četvorka i petica bile rezervisane za centralne defanzivce. Ispred njih šestica i osmica, na krilima sedmica i jedanaestica, devetka u špicu, a desetka malo iza, da sve to poveže.

Danas je to mnogo drugačije. Igrači mogu da biraju broj po godini rođenja ili trenutnoj starosti, po nekom važnom datumu i sličnom, a izbor je mnogo veći – nekad, čak, i trocifren.

Imali smo u čuvenom Interu da Čileanac Ivan Zamorano nosi “8+1” pošto je devetka morala na leđa slavnog Ronalda, ali pojedini igrači su, ipak, prekršili nepisano pravilo izabravši jedinicu, ustaljeno rezervisanu za golmane.

Postoje čuvari mreže koji nose “12”, “13”, “22” ili neki drugi dvocifreni broj, međutim, nema mnogo igrača koji će izabrati “1”.

Prvi na našim prostorima koji je to učinio bio je Simon Vukčević iz Partizana, u sezonama 2004/05. i 2005/06, a u skorije vreme je to Filip Knežević, koji je sa “kecom” na leđima igrao u Borcu iz Čačka (2017/18) i Radničkom iz Niša (2019/2020).

Prvi takav primer imali smo 1974. na Svetskom prvenstvu u Zapadnoj Nemačkoj, pošto su Holanđani odlučili da igračima brojeve dodeljuju po azbučnom redu prezimena. Tako je jedinica pripala Rudu Gelsu. Isti princip usvojili su i Argentinci, pa su broj “1” na leđima plavo-belog dresa nosili Norberto Alonso (1978), Osvaldo Ardiljes (1982) i Serhio Almiron (1986). Golman Holandije je iz istog razloga tada nosio “8”, a argentinski čuvar mreže “5”.

Verovatno najpoznatiji fudbaler koji je nosio broj jedan je bivši igrač Ajaksa, Milana, Juventusa, Barselone, Intera, Totenhema, Kristal Palasa i Barneta – Edgar Davids.

Holandski vezista je jedinicu uzeo pred kraj karijere, želeći da kao igrač-trener pokaže svima da je on glavni u Barnetu.

-Tražio je jedinicu, pa me je pitao koji broj bih ja uzeo. Bilo mi je svejedno, pošto mi to zaista ništa ne znači. Nosio sam razne brojeve, tako da mi nije bio problem da promenim – prisetio se tadašnji golman Barneta, Grejem Stek, za “Gardijan”.

“Golmanski broj” tokom karijere od fudbalera “u polju” nosili su i Pantelis Kafes (Olimpijakos, AEK), Stjuart Balmer (Čarlton), Dejvid Karbot (Slijema), Danijel Panču (Bešiktaš), Dijego Souza (Atletiko Mineiro), Adolfo Bautista (Gvadalaraha, Čijapas) i Džonata De Guzman (Kjevo).

Evo i još nekih zanimljivosti u vezi sa brojevima na dresovima fudbalera:

  • Naš Siniša Mihajlović, iako prvo bek, a onda centarlni defanzivac, najveći deo karijere igrao je noseći 11.
  • Hišam Zeruali, centarfor iz Maroka, je nastupao za Aberdin sa 0 na leđima, pošto mu je to bio nadimak koji je dobio od navijača.
  • Argentinski golman Serhio Vargas je 2001. godine zbog sponzorskog ugovora nastupao za Universidad de Čile pod brojem 188, međutim, samo u domaćem prvenstvu, jer mu u međunarodnim utakmicama to bilo zabranjeno.
  • Italijanski golman Kristijano Lupateli je od 2001. do 2003. branio za Kjevo Veronu noseći broj 10. Po njegovim rečima, bilo je to zbog opklade sa prijateljima i iz zabave.
  • Golman Porta, Vitor Baija, je 2004. postao prvi igrač koji je u finalu Lige šampiona nastupio sa brojem 99 na leđima.
  • Argentinski golman Federiko Viljar je tokom većeg dela svoje karijere u Meksiku branio sa brojem 3.
  • Čileanac Marko Olea je 2005. igrao za Universidad de Čile noseći broj 111, pošto je 11 prepustio Marselu Salasu.
  • Golman Parme, Luka Bući, je u sezoni 2005/06. nosio broj 7, a potom dve sezone 5.
  • Od 2007. do povlačenja 2015. brazilski golman Rožerio Seni nastupao je za Sao Paulo noseći 01 na dresu.
  • Huan Pablo Sorin je u nekoliko utakmica za Viljareal na leđima imao 2+1 pošto je trojka bila zauzeta.
  • Trojica Milanovih novajlija izabrali su brojeve po godini rođenja: Andrej Ševčenko 76, Ronaldinjo 80 i Matje Flamini 84.
  • U sezoni 2016/17. u Šefild Venzdeju je golman Džo Vajldsmit nosio 2, vezista Dejvid Džouns 3, napadač Stiven Flečer 6, a još jedan igrač sredine terena, Adam Rič 9.
  • Meksički golman Giljermo Očoa je branio za belgijski Standard pod brojem 8, pošto se njegovo prezime na španskom izgovara slično broju osam (očoa – očo).
  • Hilal Sudani iz Notingem Foresta je veći deo karijere nosio 2, iako je napadač.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike