Fenomen Pokuševski: Vrtoglavi uspon od grčke Druge lige do startera u NBA

31.03.2021

06:40 >> 11:28

0

Autor: Milan Nastić

O najmlađem igraču najbolje košarkaške lige na svetu za 24sedam govore Žarko Paspalj, Marin Sedlaček i Miroslav Muta Nikolić

Fenomen Pokuševski: Vrtoglavi uspon od grčke Druge lige do startera u NBA
Copyright Tanjug/AP Photo/Mark Black

Često smo skloni da kažemo da nam najtalentovaniji sportisti prerano odu u inostranstvo. Mnogi od njih ne uspeju, teško im je da se prilagode novim zemljama, novim navikama, novom životu… Ali, ako pogledamo samo ovlaš ono što se događa sa nesumnjivo jednim od najtalentovanijih košarkaša koje Srbija ima – ne možemo da kažem da ovaj momak nije sve uradio kako treba.

Naravno, još je rano govoriti i momku koji je prošle godine praktično igrao drugu ligu u Grčkoj da je uspeo u NBA ligi, ali je i činjenica da je postao pravi fenomen. Neobične građe, obećavajuće tehnike, Aleksej bi mogao u budućnosti da bude igrač o kome će se pričati kao o novom Nikoli Jokić.

Ili možda ne…

– Odličan igrač, ono što sam pratio vezano za njega je da ima potencijal, i samo neka tako nastavi. Vidim da je u ekipi koja je dosta mlada i od koje se tek očekuje da u narednim sezonama pravi odlične rezultate. To je za njega idealno mesto za napredak. Pritom trener mu daje veliku podršku, što znači za svakog mladog igrača koji ode u NBA. Sviđa mi se kako igra, i na njemu je da nastavi u tom ritmu i nema sumnje da je pred njim blistava karijera – počeo je svoj deo analize za 24sedam čuveni Žarko Paspalj.

Pročitajte još

Upravo je ova košarkaša legenda na stanovištu da su poređenja Pokuševski – Jokić nešto čemu nema mesta.

Praviti neko poređenje između njega i Jokića nije prikladno. Njemu je tek 19 godina i najvažnije za svakog igrača je period od 17, pa do 20 godine. Tada se prelomi da li ćeš postati vrhunski ili ćeš ostati na nekom prosečenom nivou. Savez ga je sigurno pratio i nadamo se da će nastupati za našu zemlju u budućnosti. Mislim da se u našoj zemlji najveći problem što se sa igračima u tom uzrastu ne radi dovoljno, a to je preloman trenutak za njihov nastavak karijere. Što je totalno pogrešno. Koji su razlozi, ima ih dosta – klubovi jure rezultate, a oni fizički nisu spremni da odgovore tim zahtevima, i onda odlaze u inostranstvo. Nemaju strpljenja sa njima, dobiju neku finansijsku ponudu i brzo se oslobađaju takvih košarkaša. Jedan od takvih primera je i Filip Petrušev. Mislim da je on najviše napredovao kada je otišao u inostranstvo, nisam siguran da bi toliko dogurao da je ostao u nekom od srpskih klubova – zaključio je za 24sedam Paspalj.

Tanjug/AP Photo/Andy Clayton-King

Jedan od najboljih poznavalaca prilika u NBA je i Marin Sedlaček, koji je za 24sedam istakao da je Pokuševski izabrao najbolju sredinu za napredak.

Više puta se pokazalo da je glavni faktor da se ode u pravu sredinu u NBA u kojoj ćeš imati priliku da napreduješ, ali i da igraš. Aleksej je otišao je Oklahomu, klub koji ima ambicije na duže staze. Imaju odličan staf, i smatram da je Pokuševski izabrao pravi tim. Ključni trenutak za njegov napredak bio je odlazak u Razvojnu ligu gde je stekao određeno iskustvo, ali i priliku da dobije veću minutažu. On je na najbolji način to iskoristio. Vratili su ga u prvi tim, a Pokuševski je njima vratio odličnim partijama u nastavku sezone – poručio je Sedlaček.

Pročitajte još

On se takođe slaže sa Paspaljem da je glupo praviti paralelu između njega i centra Denvera.

Po meni to je glupo razmišljanje. To vam je kao da poredite jabuku i krušku. Osim što su voće, sve ostalo je različito. Od godina, igre, razvoja, tako da nonsens porediti njih dvojicu. Nema potreba za takvim stvarima. Pokuševski je odlično iskoristio svoj boravak u Olimpijakosu gde je imao dosta vremena da radi individualno što je izuzetno bitno, pored toga što je radio zajedno sa ekipom, mnogo vremena je i sam proveo u svom razvoju i to polako donosi rezultate u NBA – rekao je Sedlaček.

Iskusni košarkaški stručnjak Miroslav Muta Nikolić priznao je za 24sedam da je i sam iznenađen onim što prikazuje mladi Srbin u NBA.

Odličan potencijal, za svoje godine igra iznad svih očekivanja i uvek sam govorio da je Srbija zemlja koja ima veliki broj talenata. Najbolji primer je sada i Aleksej Pokuševski koji me je prijatno iznenadio svojim igrama u NBA. Ima sve predispozicije da postane veliki košarkaš, ali mora još dosta da se radi. U pitanju je momak od 19 godina i kod njega sigurno ima dosta prostora za napredak. Sada je na njemu da nastavi naporno da radi i nema dileme da će imati značajnu ulogu u najjačoj ligi na svetu – smatra Muta za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike