Neobični predbračni rituali: U Škotskoj se mladenci „crne“, a u Nemačkoj se razbija posuđe

03.12.2021

15:00

0

Svi ti običaji imaju za cilj da oteraju zle duhove i donesu dug i srećan bračni život mladencima

Neobični predbračni rituali: U Škotskoj se mladenci „crne“, a u Nemačkoj se razbija posuđe
wedding-gaef05b1a2_1280 - Copyright Pixabay

U različitim kulturama vekovima se praktikuju različiti predbračni rituali koji budućim supružnicima treba da osiguraju srećan i dug bračni život. Neki od njih su potpuno neobični, pa čak i bizarni. Cilj je da se oteraju zli duhovi i loša sreća. Običaj je da se stvara velika buka i galama pa zbog toga negde mlade na venčanici nose zvončiće a na automobile se kače prazne konzerve.

Printscreen/YouTube
 

U ruralnim oblastima Škotske i danas može da se vidi običaj koji potiče iz srednjeg veka. Izvodi se dan pred venčanje i tada se mlada, a i mladoženja sa njom, „crne“. Porodice zarobljavaju budući bračni par i prekrivaju ih pokvarenim jajima i ribom a potom brašnom i perjem. Kada ih tako „urede“, onda sa njima prodefiluju selom. Ritual ima za cilj da mladence simbolično pripremi na sve nedaće u životu i da oteraju zle duhove.

Pixabay
 

U Velsu je uobičajeno da muškarac devojci svojih snova pokloni izrezbarenu drvenu kašiku. Time se on simbolično obavezuje da će je uvek hraniti i brinuti o njoj.

Pretpostavlja se da običaj razbijanja posuđa u Nemačkoj, noć pred venčanje, potiče iz predhrišćanskog vremena. Prijatelji i porodica razbijaju sve što im se nađe pod rukom, osim staklenog posuđa, kako bi oterali zle duhove.

Pixabay
 

Ritual se završava tako što se u ponoć spaljuju mladoženjine pantalone i nevestin grudnjak. Pepeo od spaljenih stvari se zakopa pored flaše rakije koja će godinu dana kasnije biti iskopana a rakija popijena.

U Kini, na dan venčanja, mladoženji najveću muku predstavljaju deveruše koje ga spopadaju sa svih strana, blokiraju ulaz i traže crvene koverte sa novcem. Ali davanjem novca se ne završavaju njegove muke. Onda mu vesele deveruše daju niz fizičkih i pevačkih zadataka kako bi dokazali svoju ljubav.

Pixabay
 

Na američkom jugu i danas se praktikuje običaj koji potiče iz robovlasničkog perioda. Tada su se brakovi između robova sklapali tako što je preskakana metla. Taj običaj se i danas održao u nekim krajevima SAD pa mladi, ruku pod ruku, zajednički skaču preko metle što označava početak njihovog zajedničkog života.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike