Doktor za koga je čuo ceo svet! Celog života je besplatno lečio svoje sugrađane

30.11.2021

15:00

0

Zvaničnici su mu dodelili titulu „doktor siromašnih”, jer je predano i humano služio svojoj zajednici više od pola veka

Doktor za koga je čuo ceo svet! Celog života je besplatno lečio svoje sugrađane
Dr._Mohamed_Mashally_ - Copyright Vikipedija

"Doktor sirmašnih" je Muhamed Mašali, lekar koji je 50 godina potpuno besplatno lečio najsiromašnije građane Egipta. Preminuo je prošle godine, u 76. godini, a zanimljivo je da je njegova slava prevazišla Garbiju, provinciju u kojoj je živeo i radio.

Zvaničnici su mu dodelili titulu „doktor siromašnih”, jer je predano i humano služio svojoj zajednici više od pola veka.

Radio je po 12 sati, čak i u kasnim sedamdesetim godinama, i opsluživao između 30 i 50 pacijenata svakodnevno.

Takođe je bio poznat po tome što je besplatno davao vakcine ljudima koji nisu mogli da ih priušte.

Dr Mašali je naplaćivao samo pet-deset egipatskih funti (0,30-0,60 dolara) po poseti, mada je često lečio ljude u svoje tri medicinske klinike bez ikakve nadoknade. Specijalizovao se za endemske bolesti, bilharziju i gliste, koje uglavnom pogađaju siromašne ljude. Neretko je pacijentima kupovao lekove, kada ih nisu mogli priuštiti.

 

 

Muhamed Mašali nije vozio auto, niti je imao mobilni telefon. Kada je bio u ozbiljnim godinama, svakog dana je od kuće do posla išao peške. Jednom je jedan bogati šeik čuo za njega i za ono što radi, pa mu je donirao auto i novac u vrednosti od dvadeset hiljada američkih dolara.

Sasvim očekivano od čoveka koji je život posvetio čuvanju zdravlja svojih sugrađana, doktor je ceo iznos podelio siromašnima i bolesnima, a auto je prodao da bi kupio savremene aparate za lečenje pacijenata.

 

 

Kada je javno govorio o svom radu, znao je da kaže:

 - Pomažem ljudima zato što su ljudi siromašni, a ja sam odrastao u siromaštvu. Pre nego što je moj otac preminuo, rekao mi je da treba da brinem o siromašnima. Ne želim auto od 10 metara ili odelo od 10.000 funti. Zadovoljan sam malim stvarima.

Takođe je sa medijima podelio svoje iskustvo koje je odredilo tok njegovog života. Prisetio se dečaka koji je molio majku za injekciju insulina za dijabetes, ali je ona rekla ne, jer ako bi je kupila, ne bi mogla da kupi hranu za njegovu braću i sestre. Dečak se ubio da više ne bi opterećivao porodicu i da bi njegova braća i sestre imali šta da jedu. Dr Mašalija su hitno pozvali, ali nije uspeo da ga spase i mladić mu je preminuo na rukama.

 - Od tog dana sam se zakleo da ću se posvetiti služenju siromašnima - rekao je on u intervjuu za "Dojče vele".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike