Minimalizam kao način života: Rob Grinfild poseduje samo 44 stvari (FOTO)

26.11.2021

10:30

1

Kaže da je shvatio da gomilanje stvari ne obezbeđuje dugoročnu sreću

Minimalizam kao način života: Rob Grinfild poseduje samo 44 stvari (FOTO)
Rob Grinfild 1 (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Konzumerizam i kupovina onoga i što vam treba i što vam ne treba odavno su uzeli maha, a reklame vas stalno mame da u svom domu još više gomilate stvari, s kojima se najčešće sudaratem a posle izvesnog vremena ih bacate u đubre.

Uporedo sa „Crnim petkom“ obeležava se dan kada se ništa ne kupuje. Usmeren je protiv konzumerizma, nagomilavanja stvari i potrebe da „stvari upravljaju nama, a ne mi njima“. U osnovi, ovo je globalni protest protiv prekomerne potrošnje i ima veoma snažnu podršku u Severnoj Americi, Švedskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji.

Jedan čovek je 2011. godine odlučio da promeni svoj način života i prihvati minimalistički pristup. Tridesetpetogodišnji Rob Grinfild se odrekao svega nepotrebnog i sada poseduje samo 44 stvari.

Da krene stopama minimalističkog načina života, inspirisali su ga dokumentarci i knjige o jednostavnom životu. Za početak je prepolovio svoju imovinu tako što se rešio svega što nije koristio u poslednjih šest meseci, piše britanski „Metro“.

Printscreen/YouTube
 

Potom se 2015. godine rešio automobila, a trosobni stan je zamenio za malu kuću od 50 kvadrata u San Dijegu. Posle godinu dana, smanjio je svoju imovinu na 111 predmeta koje je mogao da stavi u ranac. Sa tim ograničenim resursima, Rob, koji je nekada imao kompaniju za digitalni marketing, preselio se u Orlando i sagradio sebi kućicu za samo 1.300 dolara, koristeći 99 odsto polovne materijale.

Printscreen/YouTube
 

Onda je uvideo da ima još nepotrebnih stvari, pa ih je pre godinu dana sveo na samo 44 predmeta, uključujući sve što mu je potrebno za kuvanje i ličnu higijenu. Od garderobe poseduje samo 12 odevnih predmeta.

- Kroz godine života sam shvatio da materijalna imovina ne stvara dugoročnu sreću, niti me ispunjava, zato živim na način na koji živim - kaže Rob Grinfild, i priznaje da mu je najteže bilo da se odrekne mobilnog telefona, jer je to bio način komunikacije sa ljudima.

Printscreen/YouTube
 

Ukoliko se pitate šta se nalazi među 44 stvari koje Rob poseduje, evo liste: pet košulja, dva šortsa, dva para gaća, par čarapa, džemper, par sandala, torba za odeću, četkica i pasta za zube, sapun, makazice za nokte, konac, lavanda za opuštanje, hidratantna krema za telo, krema za sunčanje, čepići za uši, trimer za kosu, makaze, ranac, torba za višekratnu upotrebu za kupovinu, dnevni paket, lonac, kašika, flaša vode, cediljka za čaj, vrećica za čaj koja može ponovo da se napuni, sveska, laptop, hemijska olovka, punjač, slušalice, knjiga, obeleživač, pasoš i gotovina u koverti, pošto nema bankovni račun niti kreditnu karticu.

Printscreen/YouTube
 

U međuvremenu je Rob kupio još nekoliko stvari, ali se i dalje trudi da svoje potrebe svede na minimum. Jedna od tih stvari koje je kupio je bicikl.

Rob Grinfild trenutno živi u zajedničkoj kući gde se sve deli, a on vodi neprofitnu organizaciju „Regeneration Equity and Justice“. Cilj mu je da inspiriše ljude da naprave male promene u životu koje će ih učiniti srećnijim.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike