Tibet: Medicina starih mudraca

19.11.2020

19:46 >> 19:49

0

Jednom kada lekar očita puls pacijentu odmah zna kakav mu je život

Tibet: Medicina starih mudraca
Copyright Profimedia

Tibetanska medicina stara je 2500 godina i isključivo se temelji na biljnom lečenju, a njen zaštitnik je modri medicinski Buda. Jedna je od najstarijih preživelih oblika drevne medicine za koji se pre svega vezuje isceliteljski i pravovremeni faktor koji se kroz milenijume razvio i u duboku filozofiju, psihologiju, nauku. Počiva na konceptu ravnoteže pet najvažnijih elemenata: vode, vatre, zemlje, vazduha i prostora.

Profimedia

Ova drevna medicina polazi od teze da su bolest i zdravlje rezultat balansa duha i tela, ali i povezanosti čoveka sa svetom i onim duhovnim u sebi. Dometi Tibetanske medicine u dijagnostici neizmerno prevazilaze dijagnostiku svih drugih medicina, uključujući i savremenu. U postavljanju dijagnoze i lečenju koristi pulsnu dijagnostiku, analize urina, ali i posmatranje načina ishrane, upotrebu biljnih preparata, masaže, akupunkture i inhalacije. Dokazano je da jednom kada lekar očita puls pacijentu odmah zna kakav mu je život.

Profimedia

Osnovna terapija odnosi se na ishranu i zdrav život, te ako je neophodno i uvođenje lekova, sačinjenih od dragulja, metala, zemljišta, billja u najrazličitijim kombinacijama, kojih samo u jednom leku može biti i čak 157. Godišnje doba, mesto rasta, klima i raspored zvezda u momentu berbe utiču na energiju lekovite biljke i odreduju joj veću ili manju efikasnost.

U tibetanskoj medicini postoje Četiri tibetanske tantre, a pokrivaju područje fiziologije, patologije, dijagnostike i lečenja.

Prva je Korenska tantra i opisuje telo kao rezultat ravnoteže između telesnih sokova ili sila ravnoteže.

Druga Tantra objašnjavanja kako pristupiti uzrocima u toku bolesti, na koji način ona nastaje, te primeni terapijskih pristupa.

Treća je Tantra usmene predaje koja predstavlja različite vrste poremećaja, njihove uzroke, stanja i simptome, kao i tehnike lečenja.

Četvrta, Poslednja tantra, obuhvata dijagnostičke metode poput analize urina, merenja pulsa te pripreme lekova.

Profimedia

Medicinske tantre govore o četiri kategorije bolesti.

–  karmičke bolesti koje su posledica lošeg delovanja u prošlim životima

– bolesti koje su izazvali duhovi

– bolesti koje nastaju spontano

– poslednja kategorija ukazuje na bolesti koje su posledica neravnoteže između telesnih sokova i sila usled nepravilne ishrane i nepravilnog načina života.

Zanimljivo je da tibetanska medicina mora da se naučiti napamet, i toga se pridržavaju svi tibetanski lekari koji sami moraju da pronađu sastojke terapije, jer upravo zakon Tibetanske medicine nalaže da lekar mora tačno da zna čime leči pacijenta.

Pročitajte još:

Ajurvedom do harmonije duha i tela

Moćna hajdučka trava

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike