Milenko Sebić, momak koji nas je dva puta rasplakao

16.11.2021

19:30

0

Medalji sa Olimpijskih igara najviše se obradovala suprugu Alina, koja mu je trener

Milenko Sebić, momak koji nas je dva puta rasplakao
Milenko Sebić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Milenko Sebić jedan je od naših ovogodišnjih olimpijskih junaka koji nas je dva puta rasplakao. Prvi puta kada je osvojio bronzanu medalju u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava na 50 metara. Drugi put smo plakali kada je primao medalju a ruci držao fotografiju tragično preminule koleginice iz reprezentacije Bobane Momčilović Veličković.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Redakcija portala 24sedam imala je zadovoljstvo da ovog momka velikog srca ugosti i upozna.

Na početku razgovora, Milenko kaže da se nekada i njegov otac bavio streljaštvom:

- Igrom slučaja, našao sam njegove diplome i medalje i onda ga pitao da me odvede na strelište. Taj prvi trening bio je izuzetno zanimljivi. Dobio sam dva puta po pet dijabola, a dve su pogodile u crno. Odmah su me u teretani pitali: „Dečko, jesi li ti nekada gađao?“

Bio je to prvi znak da će biti šampion, iako je počeo prilično kasno da se bavi streljaštvom, tek u osmom razredu. U to vreme trenirao je i košarku. Sticajem okolnosti, pošto je košarkaški klub prestao s radom, Milenko je prelomio i odlučio da se posveti streljaštvu.

Posebno je zanimljivo to što je Alina Andrejeva Ivačeva, sada Sebić, njegova supruga i trener. I to veoma strog.

- Da, to je ruska disciplina u tu sve mora da bude onako kako treba.

Upoznali su se na jednom takmičenju, pošto je Alina bila član ruske reprezentacije.

- Prvo su počele poruke, pa takmičenja, pa opet poruke - kaže Sebić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Venčali su se u Trsteniku, šokirajući matičara jer su na venčanje došli u trenerkama državnih reprezentacija Rusije i Srbije.

- Ona je u Rusiji završila fakultet za streljaštvo, koji traje pet godina. U međuvremenu je bila u reprezentaciji, i kada je došla ovde, rešili smo da počnemo zajedno da radimo, pogotovu što je ona donela neke nove stvari iz Rusije, meni potpuno nove. Sistem treninga smo sklopili kombinujući naš, njen i evropski sistem, pošto ja imam dosta prijatelja po Evropi i znam kako oni rade. Onda smo počeli da razmenjujemo iskustva, radimo i pravimo planove - navodi Sebić.

Milenko kaže da se njegova supruga najviše obradovala medalji jer zna šta su sve u nju uložili i koliko su se žrtvovali:

- Mi radimo od 2015. godine zajedno i svaki sportista se sprema za Olimpijadu, jer to je kruna u svakom sportu. Postoji mnogo svetskih šampiona koji nemaju medalju sa Olimpijskih igara, imaju sve žive medalje, ali ne i sa ovog, najvećeg takmičenja.

Profimedia.rs
 

Do medalje na Olimpijskim igrama nije lako stići. Svakog dana se trenira po sedam-osam sati, a pred velika takmičenja i duže.

- Pred Olimpijadu smo trening počinjali u 10 sati i završavali ga oko pola jedan. Već oko pola dva počinjao je drugi trening i kući smo dolazili u pola sedam - sedam. Ćerkica je sa nama bila u streljani. Dok smo mi trenirali, ona se igrala.

Milenko priznaje da nema mnogo slobodnog vremena, jer vrhunski sportski rezultati zahtevaju mnogo znoja, truda i rada. Zimi voli da skija. Na skije je prvi put stao sa dve godine. Prijaju mu boravak na planini i lagane šetnje u prirodi.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju bilo je prilično naporno, što zbog epidemioloških mera, što zbog vremenskim prilika. Maske su bile obavezne, a PCR test je rađen svakog dana.

- Imali smo, uslovno rečeno, sreće, jer je poslednjih nekoliko dana pred odlazak u Japan i ovde bilo teško vreme, sparno, pretoplo. Teško je bilo za treniranje, jer nekada je u objektu gde smo trenirali bilo više od 40 stepeni. Ali to nam je dobro došlo da se prilagodimo vremenskim prilikama u Tokiju. Odlično je što možemo da pratimo kakvo će vreme da bude, pa možemo da ispratimo taj vetar koji duva i utiče na pogotke na 50 metara - kaže Milenko.

Kako se deda bavio streljaštvom, a mama i tata osvajaju medalje u toj disciplini, pitali smo Milenka da li će možda njegova ćerka krenuti istim putem.

- Samo ako bude želela, ja je neću sprečavati - kaže nosilac olimpijske medalje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike