Svetlana ima 88 godina a šest decenija je član vatrogasnog društva: Penziju stekla penjući se na bandere

30.10.2021

14:05

0

U Pirotu i okolini je učestvovala u desetinama akcija gašenja požara i evakuacije stanovništva

Svetlana ima 88 godina a šest decenija je član vatrogasnog društva: Penziju stekla penjući se na bandere
Tanjug/Aleksandar Ćirić

Piroćanka Svetlana Gligorijević, poznata pod nadimkom Ruski, gotovo šest decenija ponosni je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pirotu.

I danas, iako ima 88 godina, kaže da je na ovaj poziv izuzetno ponosna i da joj je drago što se u poslednje vreme ulaže mnogo napora od strane države da se dobrovoljna vatrogasna društva vrate na staze stare slave.

Tanjug/Aleksandar Ćirić
 

Svoj radni vek provela je u pirotskoj Elektrodistribuciji, gde je radila najzahtevnije poslove, bez problema penjala se na bandere, a kao vatrogasac pirotskog DVD-a učestvovala je u evakuaciji stanovništva nakon potopa sela Zavoj na Staroj planini, ali i u gašenju velikog požara u najvišoj pirotskoj stambenoj zgradi poznatoj kao Soliter i u desetine drugih akcija gašenja požara u pirotskom kraju.

-Otac mi je bio vatrogasac, stric mi je bio vatrogasac, i ja sam bila vatrogasac. Sa 17 godina učlanila sam se u Dobrovoljno vatrogasno društvo u Pirotu, naterala me je nemaština. Majka je tupicom, tkanjem ćilima, izdržavala mene i još tri sestre. Odrastali smo u posleratno vreme, u nemaštini, na korzou smo kao momci i devojke, šetali gotovo bosi, nosili smo neke papuče sa đonom od drveta, poput nanula. Nije bilo ni dovoljno hrane, odeće, obuće, kaže Gligorijevićeva.

Zbog svoje fascinacije uniformom i činjenicom da bi kao član pomagala unesrećenima, 9. septembra 1950. godine postala je član DVD u Pirotu.

-Po činu sam vatrogasni oficir, kao i sudija Vatrogasnog saveza Srbije. Bilo je i manjih i većih požara, ne znam gde sve nisam učestvovala, i u spasavanju života ljudi, imovine. Zimi smo skidali velike smetove sa krovova da se ne uruše kuće, nismo imali opremu, ali smo radili, kaže Gligorijevićeva za Tanjug.

Iako je učestvovala u gašenju desetina požara, evakuacijama od poplavnih talasa, posebno je ponosna i srećna što je jednoj devojčici spasila život nakon udara struje:

-Dve devojčice, rođene sestre, igrale su se vodom, zalivale ploču garaže vodom iz creva i nehotice vodom nakvasile žice sa strujom. Struja je udarila jednu od devojčica. Slučajno sam motorom prolazila tamo i odmah skočila, popela se na garažu kako bi pomogla devojčici koja je nepomično ležala. Dala sam joj veštačko disanje, naišla je i njena baba koja mi je pomogla, uradila sam masažu srca i devojčica se povratila, kaže Gligorijevićeva.

Njoj su pripadnici nedavno obnovljene čete Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pirotu i Štaba za vanredne situacije Grada Pirota predali zahvalnicu za učešće u osnivanju DVD u Pirotu i za veliki doprinos koji je dala tokom svoje višedecenijske karijere.

Zahvalnicu su joj uručili komandir DVD u Pirotu Nenad Mladenović i Sreten Savov, iz Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

-Prošle godine smo obnovili rad jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pirotu i tom prilikom saznali za izuzetnu životnu priču Svetlane Gligorijević Ruski koja je od osnivanja član DVD-a u Pirotu. Želeli smo da joj uručimo zahvalnicu i odamo joj počast za sve što je učinila, ali i da na njenom primeru motivišemo mlade Piroćance da krenu njenim stopama", kazao je Mladenović.

Instagram/vickymiha

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug