Članovi kraljevskih porodica koji su branili boje svoje zemlje na sportskim takmičenjima: Neki su osvojili i medalje

23.10.2021

09:30

0

Većina pripadnika plave krvi su rekreativci ali nekolicina njih sport veoma ozbiljno shvata

Članovi kraljevskih porodica koji su branili boje svoje zemlje na sportskim takmičenjima: Neki su osvojili i medalje
Princ Hari (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Mnogi članovi kraljevskih porodica vole sport: princ Čarls je igrao polo, princ Hari je bio član ragbi kluba Itona, a vojvotkinja od Kembridža, Kejt Midlton, voli da igra hokej. Ali, neki pripadnici plave krvi nisu samo rekreativci, već ozbiljno shvataju bavljenje sportom pa su bili učesnici nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Nekolicina njih je stigla i do Olimpijskih igara.

Printscreen/YouTube
 

Prva koj se takmičila na Olimpijadi bila je princeza Ana. Ona je nastupila na trodnevnom konjičkom takmičenju u Montrealu 1976. godine. Ana je sada predsednica Britanske olimpijske asocijacije i članica Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

Printscreen/YouTube
 

Njen bivši suprug, kapetan Mark Filips, osvojio je zlato 1972. godine, takmičeći se sa britanskim konjičkim timom. 

Zara Tindal je krenula stopama svojih roditelja, princeze Ane i Marka Filipsa. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, kraljičina unuka je osvojila srebrnu medalju kao član konjičkog tima Velike Britanije. 

Printscreen/YouTube
 

Šarlin Vitstok je 2000. godine plivala za nacionalni tim Južne Afrike na Olimpijskim igrama. Bila je članica ženskog tima, štafeta 4 X 100 metara mešovitim stilom. Tim je osvojio peto mesto a ta godina je bila presudna za Šarlin. Na plivačkom maratonu u Monaku je upoznala princa Alberta za koga se kasnije udala i postala princeza Šarlin od Monaka. 

Printscreen/YouTube
 

I njen suprug, princ Albert II od Monaka, se takmičio u bobu na pet uzastopnih Zimskih olimpijskih igara, od 1988. do 2002. godine. 

Španski kralj Felipe VI je bio član olimpijskog jedriličarskog tima na igrama u Barseloni 1992. godine. Te godine je nosio i zastavu nacionalnog tima. 

Ćerka šeika Mohameda bin Rašida Al Maktoma, potpredsednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, Maita, takmičila se u borilačkim veštinama na Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Ona je bila i prva žena koja je nosila nacionalnu zastavu.

Printscreen/YouTube
 

Ćerka jordanskog kralja Huseina,Haja, koja se školovala na Oksfordu, bavila se konjičkim sportom i predstavljala je svoju državu na Letnjim olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. 

Muž mlađe ćerke Huana Karlosa i kraljice Sofije, Inaki Urdangarin, je bio član olimpijskog rukometnog tima sa kojim se takmičio na tri Olimpijade a medalje je osvojio 1996. i 2000. godine. Sa Kristinom se oženio 1997. godine i postao je vojvoda od Palme. Princeza Kristina je takođe branila boje svoje zemlje, takmičeći se u jedrenju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike