Putin voli životinje, ali nije jedini: Jedan bivši lider Rusije se igrao sa mečetom, a u šetnju je išao sa vranom

08.10.2021

18:30

0

Ruski carevi i lideri poznati su po ljubavi prema kućnim ljubimcima

Putin voli životinje, ali nije jedini: Jedan bivši lider Rusije se igrao sa mečetom, a u šetnju je išao sa vranom
profimedia-0158337003 - Copyright Profimedia

Ruski predsednik Vladimi Putin poznat je po velikoj ljubavi prema psima, pa često od svetskih lidera na poklon dobija krznene njuškice. Međutim, veliku privrženost prema psima i mačkama gajili su i carski vladari Rusije, dok je jedan bivši ruski predsednik voleo da se igra sa mečetom i vranom.

Omiljena kobila Petra Velikog zvala se Lizeta i pratila ga je u mnogim bitkama Velikog severnog rata sa Švedskom (1700-1721), piše "Russia Beyond", a prenosi "Jutarnji list".

Printscreen/YouTube
 

Ženka malog italijanskog hrta Zemira bila je ljubimica Katarine Velike i živela je u luksuzu. Kada je Zemira uginula, Katarina nekoliko dana nije izlazila iz svojih odaja.

Car Nikolaj I je imao pudlu po imenu Husar koja je bila toliko pametna da je izvršavala njegove naredbe. Kada je car hteo dasa nekim razgovara, bilo je dovoljno da to kaže Husaru, koji bi ga zubima zgrabio za odeću i dovukao na audijenciju. 

Od svih ruskih vladara najveći ljubitelj pasa bio je Aleksandar II. Često je ulicama Sankt Peterburga i Moskve šetao sa irskim seterom koji se zvao Milord. Srce Milorda je od tuge stalo kada je car otputovao u Pariz na Svetsku izložbu 1867.

Pixabay
 

Aleksandar III je bio jako tužan kada je njegov voljeni haski po imenu Kamčatka poginuo u nesreći na železničkoj pruzi 1888. Istu tu nesreću su svi članovi carske porodice preživeli bez ijedne ogrebotine. Kasnije je car govorio da je u Kamčatki imao jedinog nesebičnog prijatelja. 

Nikolaj II je voleo škotske ovčare. Dva meseca je tugovao kada mu je uginuo pas po imenu Vrani. Zatim je dobio novog ovčara po imenu Iman i primetio je da veoma liči na Vranog. Kada je i Iman uginuo, Nikolaj se više nikad nije tako vezao za pse.

Lenjin je imao puno pasa i mačaka, ali njihovih imena se više niko ne seća, izuzev Ajde. Njihova zajednička fotografija je snimljena 1922. godine.

Holandska kraljica Vilhelmina je poklonila Staljinu ženku koker španijela po imenu Milka, koja je uginula osam godina nakon Staljinove smrti. 

Pixabay
 

U svojoj kući u Picundi, u Abhaziji, Nikita Hruščov je voleo da se igra sa mladunčetom medveda o kojem je brinuo jedan oficir KGB-a. Kada je mladunče poraslo, poslato je u zoološki vrt. 

Nakon što se 1964. povukao iz politike, Hruščov je dosta vremena provodio sa svojim nemačkim ovčarom Arbatom. Njegov drugi saputnik u šetnjama bila je vrana po imenu Kava, koju je Hruščov pronašao i sam odnegovao.

Prilikom posete Indiji 1969, dalaj-lama je Leonidu Brežnjevu poklonio mačku. Priča se da je dalaj-lama savetovao sovjetskom lideru da ne izlazi iz kuće ako se mačka bude čudno ponašala i vešala o njegovu odeću. I kažu da je bio u pravu. Mačka Lama je tri puta "upozorila" Brežnjeva da ga vreba opasnost i spasla ga od sigurne smrti.

Mačak Dorofej je ljubimac Dmitrija Medvedeva. Porodica bivšeg ruskog predsednika i premijera ima i dva irska setera, Džoli i Danijela. 

Ženka crnog labradora po imenu Koni je 14 godina bila kraj Vladimira Putina koji ju je na poklon dobio od ministra odbrane Sergeja Šojgua. Njoj je često bilo dozvoljeno da prisustvuje zvaničnim sastancima sa svetskim liderima.

Printscreen/YouTube
 

Prilikom posete Bugarskoj 2010. godine Putinu su poklonili ovčara po imenu Jorgo. Ime se Putinu nije dopalo, i ponudio je sunarodnicima da mu pomognu oko odabira drugog imena. Pas se otad zove Bafi, po predlogu petogodišnjeg Dime Sokolova.

Guverner japanske prefekture Akita Norihisa Satake 2012. godine poklonio je Putinu štene akite kao znak zahvalnosti za pomoć koju je Rusija pružila severoistočnoj regiji Japana kada ju je u martu 2011. godine pogodio zemljotrees. Putin je psu dao ime Jume, što na japanskom znači "san", a zauzvrat je guverneru poklonio sibirsko mače.

Profimedia
 

Od predsednika Turkmenistana je 2017. godine na poklon dobio štene rase alabai koje je dobilo ime Verni. 

Ali nisu samo psi u pitanju. Vladimir Putin važi za velikog ljubitelja životinja, pa se često mogu videti njegove fotografije i sa drugim životinjama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike