"Let it be" u balkanskoj verziji: Grupa prosvetnih radnika Dan učitelja kolegama čestitala pesmom

05.10.2021

12:30

0

"Biti učitelj danas je veoma zahtevan posao. Jedan od najtežih. Istovremeno, jedan od najlepših", kaže Aleksandra Stanković, koja se nalazi u grupi od 100 najboljih nastavnika na svetu

"Let it be" u balkanskoj verziji: Grupa prosvetnih radnika Dan učitelja kolegama čestitala pesmom
Učitelji Balkanska mreža (1) - Copyright Pixabay

Danas se u svetu obeležava Dan učitelja, a grupa prosvetnih radnika iz bivših jugoslovenskih republika je rešila da svojim kolegama praznik čestita pesmom.

- Nastavnici Zapadnog Balkana, EduBalkan, pripremili su poklon za sve svoje kolege s pesmom „Gde smo mi“. Kolega Borko Petrović iz Srbije je tekstu dao novo ruho i na poznatu melodiju „Let it be“ nastavnici muzike su je otpevali. Muzički pedagozi Aida B. Cerić iz Bosne i Hercegovine, Renata Grgić iz Hrvatske, Dora Ožvald iz Slovenije i Dijana Jerinić Milić iz Srbije obojili su svojim vokalima svetski Dan učitelja. Video je montirao još jedan naš kolega, muzički pedagog, nezamenljivi Nenad Blažić iz Beograda - kaže nastavnica Aleksandra Stanković, koja je osmislila projekat. 

Grupa EduBalkan je od marta, kada je počela epidemija i kada su se škole zatvorile, ujedinila oko 30.000 nastavnika iz šest država bivše Jugoslavije iza kojih je sada niz projekata:

- Osnažili smo nastavnike da jedan drugom budu oslonac pomoću deljenja autorskih digitalnih materijala za časove svih predmeta. Trenutno je u našoj grupi oko 4.000 digitalnih časova, na šta sam posebno ponosna. Otišli smo još jedan korak dalje, pa jednom sedmično organizujemo Zum sastanke na kojima okupljamo nastavnike, roditelje, učenike i studente Zapadnog Balkana i razgovaramo o problemima sa kojima se susrećemo svi. Nazvali smo ih Balkanska zbornica, Balkanski roditeljski sastanak, Balkanska učionica i Balkanski amfiteatar - kaže za naš portal nastavnica Aleksandra Stanković.

Nastavnica Saška, kako je gotovo svi zovu, nastavnica je muzičke kulture u Osnovnoj školi „Vasa Pelagić“ u Beogradu i nalazi se u grupi od 100 najboljih nastavnika na svetu prema izboru AKS Global Teacher Award 2020:

- Biti učitelj danas je veoma zahtevan posao. Jedan od najtežih. Istovremeno, jedan od najlepših. Trenutak kada shvatiš da jednom izgovorenom rečenicom možeš da daš detetu krila, daje ti veliku odgovornost i motivaciju da svakim novim danom učiniš još više. Da ti kao učitelj učiš zajedno sa decom, i od njih, da budeš pravičan, realan, i svojim savetima koristan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike