„Haljina Srbije“ osvojila moskovsku publiku: Svi su gledali u delo dizajnerke iz Niša (FOTO)

21.09.2021

18:00 >> 22:03

0

Autor: Tanja Tomić

Haljina je bogata znamenitostima naše zemlje, kaže Jelena Dimitrijević

„Haljina Srbije“ osvojila moskovsku publiku: Svi su gledali u delo dizajnerke iz Niša (FOTO)
Copyright Promo/Radomir Jovanović

Dizajnerka iz Niša Jelena Dimitrijević privukla je pažnju kada je stvorila pravo umetničko delo – „haljinu Srbije“, koja je oslikana simbolima iz srpske istorije. Čitava Moskva gledala je u najsvetije znamenitosti naše zemlje dok ju je na manifestaciji „Armija kulture“, na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, nastupajući ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nosila operska pevačica Mina Gligorić.

Jelenin talenat prema umetnosti javio se veoma rano, sa četiri ili pet godina, kada je napravila prve crteže haljina koje joj je majka sačuvala, kao dokaz njene prve ljubavi.

– To su crteži devojčica u haljinama sa svim modnim detaljima koji su mi pali na pamet. Kasnije sam uživala u tome da pravim revije po kući, režirala sam predstave i tako shvatila da je to ono čime želim da se bavim. Paralelno sa gimnazijom, pohađala sam i umetničke radionice, a privatno išla na časove grafičkog dizajna, jer u Nišu, u tom trenutku, nije bilo modnog dizajna ili dizajna kostima.

Pročitajte još:

Spletom okolnosti, upisala sam se na fakultet i u prvoj godini saznala da je od treće godine moguće opredeliti se za smer dizajn tekstila i odeće. Tako se sve namestilo, od moje prve ljubavi, scenskog kostima, mislila sam da neće biti ništa, ali sve se desilo s nekim razlogom. Sada sam diplomirani dizajner tekstila i odeće, ali ko zna… Verujem da ukoliko nešto jako želiš i trudiš se, možda se želja i ostvari, pa tako postanem i scenski kostimograf – ističe Jelena za 24sedam.

Privatna arhiva

Za umetnika je inspiracija ključna stvar. Jelena nam je otkrila gde je sve pronalazi i šta joj pomaže da napuni baterije.

– Inspiraciju nalazim svuda, u svakom trenutku i svakom okruženju. Nekada, naravno, ništa ne pomaže, ali uzmem odmor od par sati, odgledam neki film ili seriju, i u takvim trenucima to mi je najveća inspiracija. Naravno, to mora da bude neki film sa dobrom pričom i muzikom, ali još boljim kostimom, kako bih napunila baterije. Volim kada sam u ateljeu okružena svojim radovima, bojama, materijalima, četkicama i dobrom muzikom. To je ono što mi je najpotrebnije da pobegnem mislima i da kreiram – istakla je dizajnerka.

Promo/Stefan Ivanović

„Haljina Srbije“, koja je oslikana sa čak sedamnaest simbola srpske istorije, predstavljala je veliki izazov, a kako nam Jelena kaže, izuzetna joj je čast što je baš ona izabrana da je napravi.

– Na haljini su iscrtani motivi, znamenitosti naše zemlje. Srbija ima spomenike u čast stradalih vojnika širom zemlje, manastire, tvrđave, crkve, ratna spomen-obeležja. Iz tog razloga je operska pevačica Mina Gligorić, želeći da ponese „deo“ Srbije u Moskvu, na manifestaciji “Armija kulture” na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, nastupajući ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, došla na ideju da se uradi baš ovakva haljina, a meni je pripala čast da je uradim, ručno oslikam i realizujem njenu zamisao – kaže Jelena.

A vremena je bilo malo.

– Prvi spomenik koji sam mislila da će mi biti lak za slikanje je spomenik na Šumaricama, ali nisam ni bila svesna toga koliko mi je zapravo vremena oduzeo. Zatim su na red došli Petrova crkva, manastiri Stubal i Gradac, Spomenik Stefanu Nemanji, Spomenik Gvozdenom puku, Smederevska tvrđava, Kadinjača, Spomenik Svetom Trojstvu, i tu sam stala jer sam odabrala da crtam Gračanicu. Nisam mogla ni da zamislim da ću samo nju crtati satima. Nakon toga počela sam da oslikavam Nišku tvrđavu, spomenik na Bubnju, Avalu, Golubačku tvrđava i došla sam do Hrama Svetog Save. U tom trenutku mi je ostalo još samo da uradim Žiču i spomenik Pobednik, i tako sam, nakon sedam dana intenzivnog rada, od po dvanaest sati dnevno, u nedelju posle ponoći Mini poslala snimak cele haljine.

Privatna arhiva

Ubrzo su svi iz njenog tima, kao i sama Mina, poslali poruke oduševljenja, i time je moje srce bilo puno. Nakon izrade, bila sam fizički iscrpljena, ali psihički vrlo mirna. Ni prilikom crtanja nisam osetila težinu, sve sam polako, sa puno uživanja radila. Najlepši osećaj je bio tek kada sam je videla na njoj na bini sa kolegama u Moskvi gde predstavljaju našu zemlju. Bila sam ponosna, na nju i na sebe, jer sam uspela da to uradim – navodi ona.

Način izrade, tehnike, boje i četkice predstavljaju jedan ozbiljan proces, nimalo lak, a Jelena je do najsitnijih detalja posvećena odabiru – od materijala do pakovanja.

– Svaki komad je jedinstven. Naučila sam s vremenom da prvo tražim tkanine i da kasnije od tih tkanina stvorim nešto. Desi se sa se zaljubim u osnovnu boju tkanine, a da je ima samo za jedan komad. Volim da kombinujem razne tehnike, ali to ne radim često. Najviše oslikavam tekstil i koristim batik tehniku, a to je tehnika izlivanja vrelog voska. Tehniku šibori u poslednje vreme ne koristim tako često, nju sam izučavala i vrlo mi se dopala jer mi je to bio diplomski rad – objašnjava nam sagovornica.

Promo/Radomir Jovanović

Pored oslikavnja motiva iz srpske istorije, njena dela sadrže i druge motive, a rok izrade jednog komada zavisi od toga kojom tehnikom radi.

– U proseku, potrebno je od pet do sedam dana da se uradi manje zahtevan komad, ali sa običnim oslikavanjem tekstila, za batik tehniku je potrebno bar dvadesetak dana.

Promo/Marko Pekić

Pročitajte još:

Na kraju priče Jelena je podelila sa nama jednu anegdotu – kako od uništene suknje doći do najtraženijeg modnog komada.

– Bila je to jedna velika suknja, dugo sam je radila jer je podloga bila teška za rad. Misleći da sam udovoljila mušteriji, poslala sam joj fotografiju i dobila odgovor da je predivna, ali da bi ona dodala još neke detalje. Kako bih je što pre završila, krenula sam sa dodavanjem boje. Sve je teklo po planu, do trenutka kada sam odnela suknju na hemijsko čišćenje posle koga na njoj više nije bilo boje. Suknju sam bacila u ćošak i uradila sasvim novu, baš onakvu kakvu je želela. Posle tri meseca sam je stavila u prodaju. Danas mi je to jedan od najtraženijih modela – kaže Jelena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike