Festival crvenokosih glava: Jedan slikar i jedan oglas su zaslužni za njihovo okupljanje (VIDEO)

01.09.2021

09:30 >> 09:46

0

Održava se u Holandiji od 2005. godine

Festival crvenokosih glava: Jedan slikar i jedan oglas su zaslužni za njihovo okupljanje (VIDEO)
Copyright Pixabay

U Holandiji su se ovih dana okupili oni koji imaju riđu kosu kako bi obeležili  Dan crvenokosih osoba (Redhead Days).

Pročitajte i ovo:

Trodnevni letnji festival se u ovoj zemlji održava od 2005. godine u različitim gradovima. Pored toga što okuplja crvenokose, ovaj festival je okrenut ka umetnosti vezanoj za crvenu boju pa se prezentuju zabavni i edukativni sadržaji.

Festival privlači posetioce iz pedeset zemalja i besplatan je jer ga sponzoriše lokalna valda. Priznaje se samo prirodna boja kosa i preporučuje nošenje crvene odeće.

Samo 2% svetske populacije je riđokoso a najviše ih ima u Škotskoj, čak 13%. Riđu kosu u kombinaciji sa plavim očima ima samo jedan odsto svetske populacije. To je najređa kombinacija na svetu.

Za okupljanje je zaslužan holandski slikar Bart Rouvenhorst, iako mu to nije bila ideja. One je 2005. godine imao ideju, sledeći umetnike kao što su Dante Gabrieli Roseti i Gustav Klimt, da napravi 15 portreta crvenokosih žena.

Pixabay

Međutim pronalaženje modela je bilo problematično jer su u Holandiji retki ljudi koji imaju riđu kosu. Zato je odlučio da da oglas u lokalnim novinama. Na njegovo iznanađenje, umesto 15 javilo se 150 dobrovoljaca.

Ne želeći da odbije toliko potencijalnih modela, Rouvenhorst je odlučio da odabere 14 modela, a da lutrijom odluči ko će biti poslednji model. Tako je počeo prvi Festival crvenokosih glava.

Riđi imaju manje vlasi na glavi od drugih boja kose: oko 90.000, u poređenju sa 110.000 kod plavokosih i 140.000 vlasi koliko imaju brinete. Ali crvena vlas je deblja, pa se često čini kako crvenokosi imaju dosta kose. Posebno je zanimljivo što riđokosi ne sede. Umesto toga, njihova kosa prelazi u srebrnoroze nijansu. Crvenokosi su još po nečemu posebni: oni mnogo bolje podnose ljutu hranu i imaju jako osetljive zube.

Pročitajte i ovo:

Iz već dobro poznatih razloga, Festival nije održan prošle godine a ove godine su pristigli posetioci iz Velike Britanije, Nemačke, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike