Igor Rašula, predsednik humanitarne organizacije "Srbi za Srbe": Kroz dela dobročinstva podstakli smo brojne porodice da postanu bogatije za još dece

07.01.2021

18:30 >> 18:51

0

Primarni cilj njihovog rada je pružanje pomoći deci kako bi odrastala u pristojnim uslovima života

Igor Rašula, predsednik humanitarne organizacije "Srbi za Srbe": Kroz dela dobročinstva podstakli smo brojne porodice da postanu bogatije za još dece
Copyright Promo/Srbi za Srbe

U poslednjih 15 godina njihova pomoć stigla je do 3.000 porodica, koje zajedno broje preko 12.000 dece. Pomagali su rad narodnih kuhinja, domova zdravlja, škola, bolnica i čitavih sela kako bi neophodna pomoć stigla do što većeg broja ljudi. Vođena parolom ”Deca su naša budućnost” humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ vratila je osmeh na mnoga dečja lica.

Zato je Božić pravi dan za razgovor sa Igorom Rašulom, predsednikom ovog humanog udruženja, čije već prve reči to i potvrđuju.

– Praznik rođenja Isusa Hrista je rođenje jedne nade da se kao ljudi možemo spasti kroz molitvu i dobra dela, kaže nam.

A dobra dela ostaju zauvek i nikada se ne zaboravljaju.

– ”Srbi za Srbe” se trude da se vode jednostavnim hrišćanskim načelima i hvala Bogu uspevamo da istrajemo na tom putu punih 15 godina. Trudimo da se da svaki Božić i svaki Vaskrs obeležimo velikim akcijama pomoći ugroženim porodicama, posebno na Kosovu i Metohiji i Krajini, kako bi porodice koje su ostale da žive u tim krajevima dobile našu bratsku i sestrinsku pomoć, poruku da nisu zaboravljeni i podršku da tu i ostanu.

Promo/Srbi za Srbe

Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ nastala je sa ciljem podizanja svesti našeg naroda o važnosti pružanja pomoći socijalno ugroženim porodicama, kao i porodicama sa velikim brojem dece širom Balkana.

– Podizanje svesti za cilj ima da okupi što veći broj dobrotvora širom Srbije, regiona i sveta kako bismo uticali na smanjenje siromaštva u našem narodu ali i indirektno uticali na smanjenje bele kuge, što je pitanje svih pitanja sa kojim moramo da se suočimo u 21. veku, priča nam sagovornik.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe započela je svoj rad krajem 2005. godine kroz neformalnu grupu Srba iz dijaspore okupljenih na tada veoma posećenom forumu Serbian kafe u kojem se rodila ideja i potreba da se Srbi u dijaspori organizuju i pomognu ugrožene porodice i njihovu decu o kojima se pisalo često u srpskim medijima. Otuda i potiče naziv organizacije ”Srbi za Srbe”.

 Do informacija o porodicama kojima je pomoć neophodna dolaze kaže nam na:

– Na različite načine. Veliki broj porodica nam se obraća za pomoć putem našeg sajta i društvenih mreža, tu su i komšije i rođaci koji takođe prijavljuju porodice kojima je potrebna pomoć. Pratimo izveštavanja iz medija a svakako dobijamo informacije i od sveštenika i monaha Srpske Pravoslavne Crkve kao i srodnih humanitarnih organizacija koji su prisutni na terenu.

Promo/Srbi za Srbe

Pročitajte još:

A preko potrebna pomoć za ugrožena domaćinstva dolazi sa svih strana sveta.

Organizacija „Srbi za Srbe“ zvanično je registrovana u 10 država i u svakoj od njih ima otvorene lokalne račune, SMS broj, pej pal račun, donatorske kutije…

– U Srbiji konkretno pored dinarskog računa, najjednostavniji način za doniranje je putem SMS poruka na broj 7763, putem kojeg se donira 200 dinara po jednoj poslatoj poruci.

Promo/Srbi za Srbe

Pročitajte još:

– U našem radu trudimo se da ugroženim porodicama obezbedimo uslove za rad i pokretanje proizvodnje kao i pristojne uslove za život. Pošto se velika većina porodica kojima pomažemo nalazi u seoskim sredinama, obezbeđujemo im životinje za uzgoj, plastenike, semensku robu, poljoprivredne mašine i štale.

Na taj način porodice dobijaju mogućnost da stanu na noge i same budu u mogućnsti da obezbeđuju neophodna sredstva za svoje potrebe.

– Neretko pomažemo u vidu nabavke građevinskog materijala za popravku i dogradnju kuća, vršimo kupovinu neophodnog pokućstva, gradimo kupatila tamo gde ne postoje, a u manjem broju pomažemo u vidu izgradnje novih ili kupovine postojećih kuća, pošto su to finansijski najzahtevnije akcije. Takođe, trudimo se da pomažemo i podržavamo rad narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji što za cilj ima pomoć čitavim srpskim zajednicama koje se i dalje hrabro bore za svoj opstanak i ostanak na svojoj zemlji.

2014. godine organizacija „Srbi za Srbe“ uključila se u veliku akciju pomoći porodicama pogođenim poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj, a 2020. godine su pokrenuli akciju pomoći porodicama koje su bile pogođene epidemijom korona virusa.

Promo/Srbi za Srbe

Glavni moto organizacije „Srbi za Srbe“ je ”Deca su naša budućnost” što upravo i definiše njihov primarni cilj rada, a to je pružanje pomoći deci kako bi odrastala u pristojnim uslovima života.

– Porodice sa većim brojem dece su mnogo više izložene ekonomskim problemima i potrebama i upravo su one te koje se bore protiv bele kuge. Mi smo tu da im pomognemo i podržimo ih u toj borbi. Kroz naša dela dobročinstva pružili smo uslove i podstakli brojne porodice da postanu bogatije za još dece i to je naša najveća nagrada za rad koji obavljamo i svakako pokazatelj u kom pravcu treba da ide dalja borba sa belom kugom.

Kaže nam da je svaka porodica priča za sebe i gotovo jedinstven doživljaj.

– Kada uspete jedno dete da obradujete srce vam je puno, a kakav je tek osećaj kada se takve priče ponavaljaju hiljadama puta. I ono što je važno jeste da se ta ljubav i zahvalnost dece i njihovih porodica prenese na sve dobrotvore naše organizacije, članove, volontere i prijatelje jer tom ljubavlju treba svi da se napajamo za nova velika dela koja nam predstoje.

Promo/Srbi za Srbe

A kada pomoć stigne na pravu adresu, sreću i spokoj porodice teško je opisati rečima

– U našim izveštajima o relizovanim pomoći porodicama trudimo se da verno prenesemo osećanja i reakcije roditelja, dece i svih ukućana koji su dobili neku pomoć od naše organizacije i to kroz pisanu reč, fotografije i video snimak. No, i pored svega, često se desi da ne uspemo da prenesemo u potpunosti, niti opišemo sreću, radost, zadovoljstvo i spokoj koju porodice dobiju, znajući da su ih neki, njima nepoznati ljudi, posetili, pomogli i omogućili im pristojan život, dostojan 21. veka u kojem se nalazimo.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike