Poslednji maketar koji oživljava pomorske legende stare više vekova

09.01.2021

15:30 >> 16:20

0

Ni slutio nije da će mu sklapanje maketa brodova postati životna okupacija

Poslednji maketar koji oživljava pomorske legende stare više vekova
Copyright Printscreen/Youtube

76-godišnji Filip Rid proveo je više od 50 godina oživljavajući pomorske legende od 1600-ih godina do Drugog svetskog rata.

Ni slutio nije da će mu sklapanje maketa brodova postati životna okupacija, dok u jednoj šetnji nije prošao pored izloga u kome je video model broda koji datira iz 1970-ih godina.

– Brod koji sam tada video toliko me je fascinirao da sam pretraživao sve javne biblioteke kojima sam imao pristup da bi našao knjigu na tu temu.

Printscreen/Youtube

Tada je usledio trenutak odluke.

Filip napušta posao nastavnika likovnog da bi se usredsredio na zanat koji ga je osvojio, zanat koji je dosegao iznad svega u njegovom životu, pa i braka, koji se posle samo par godina raspao, piše catersnews.com

Filip procenjuje da je od 1971. godine izgradio 58 maketa brodova, od kojih je svaki zahtevao sate i sate istraživanja pre nego što je izgradnja uopšte mogla da počne. Svi modeli izrađeni su potpuno od nule, koristeći šimšir, papir, metal i žicu za trup i druge detalje broda, kao i poseban papir za jedra.

Printscreen/Youtube

Za neke modele mu treba više od godinu dana da ih sklopi, jer veoma pomno istražuje i najsitnije detalje, koristeći originalne brodske planove i crteže pre nego što ih u potpunosti izradi.

Čovek za koga se veruje da je poslednji britanski proizvođač minijaturnih modela brodova, otkrio je:

– Ako se odlučite za ovaj zanat, moraćete da se žrtvujete. Ali je to moj izbor zbog kojeg nikada nisam zažalio.

Printscreen/Youtube

– Živeo sam život kakav sam želeo da živim. I radije ću pasti mrtav u svojoj radionici nego što ću odustati od svog omiljenog zanata.

Pročitajte još:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike