Umetnost recikliranja: Slikar Ivan Kocić od odbačenih igračaka pravi portrete

17.02.2021

19:30 >> 14:21

0

Deca vole da dodirnu mozaike napravljene od starih igračaka i umetnik im to ne brani

Umetnost recikliranja: Slikar Ivan Kocić od odbačenih igračaka pravi portrete
Copyright Promo/Ivan Kocić

Promo/Ivan Kocić

Mladi umetnik Ivan Kocić je pre 15 godina završio studije na Odseku zidnog slikarstva kao student generacije. Svoj raskošni talenat i moderni senzibilitet publici je predstavio na 26 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi. Ono što je za njega specifično je što na originalan način povezuje reciklažu dečijih igračaka sa savremenom umetnošću.

Upravo zbog toga smo ga primetili i pozvali da nam objasni kako je došao na ideju da spoji umetnost i reciklažu:

-Kao i sve dobre ideje, i ova je došla sasvim slučajno ali ne bez prethodnog dugogodišnjeg bavljenja umetnošću i razmišljanja u različitim pravcima, eksperimentisanja. Reciklaža i ekološki osvešćeni vidovi ponašanja, briga za okolinu, sve me je to interesovalo oduvek. Naše društvo nije jedino koje se bori sa zagađenjem i viškovima otpada ali se mi nekako dosta sporo krećemo ka rešenjima za ove probleme. Mene kao angažovanog umetnika ne mogu zaobići različite teme na koje su neophodni odgovori. Prosto, na kraju se ova veza savremene umetnosti i reciklaže sama nametnula. Asemblaž, kao tehnika stvaralaštva, je tu došao kao „poručen“. Poruka koju moji radovi šalju je od početka bila jasna i posebno mi je drago što je tako lepo prenesena najmlađima, deci.

Promo/Ivan Kocić

Zašto ste se baš odlučili da reciklirate igračke? Da li ima onih koji na ovaj način žele da sačuvaju svoje uspomene iz detinjstva?

-Uspomene na detinjstvo prate čoveka čitavog života. To je uglavnom jedan bezbrižan inspirativan period, koji uz učenje o svetu oko nas prati i dosta igre. Poziv umetnika sam oduvek posmatrao ne kao klasično zanimanje već upravo kao igru. A igrati se najinteresantnije je baš igračkama. Takođe, sami materijali od kojih su napravljene, vrlo su trajni i obezbeđuju veliku paletu različitih boja pa su vrlo pogodni za moj rad. Na mojim asemblažima ima i puno mojih igračaka, ja ih jasno prepoznajem i preko njih sam vezan za svoje detinjstvo. Čitavu seriju radova sam nazvao „Reciklaža igre“. Oni baš to i predstavljaju meni: reciklirane načine dečije igre, ovog puta kroz umetnost odraslog čoveka koji se kroz igru izražava na jedan novi način, stvarajući umetnost. Važno je ostati dete u sebi. Zdravo je posmatrati svet na jednostavan način, otkrivati šta vas raduje i oduševljavati se malim novim stvarima. Baš kako to rade deca.

Promo/Ivan Kocić

Da li radite samo portrete? Da li je bilo nekih narudžbina?

-Oduvek su me interesovali portreti pa su bili i glavna tema mog rada još od studentskih dana. Nekada, a i sada povremeno, sam ih slikao, danas ih izrađujem kao asemblaže od recikliranih igračaka. Na ovaj ili onaj način, oni su u centru mog interesovanja pa mi se čini da ću im se posvetiti i u budućnosti. Ljudi, posebno ženski deo populacije, su uvek oduševljeni da budu predmet umetnikove inspiracije. Može zvučati kao predrasuda ili kliše ali iz mog iskustva mogu to da potvrdim. Tako je i dolazilo do narudžbi određenih portreta. Oni su uvek veliki izazov jer je uz umetnički kvalitet potrebno zadovoljiti i jednu dozu sujete kod naručioca. Sa ovim su se susretali mnogi umetnici kroz istoriju pa ni danas nema razlike.

Promo/Ivan Kocić

Kako nabavljate igračke za reciklažu?

-Igračke dobijam isključivo kroz donacije od roditelja i njihove dece. Jako mi je važno da to budu korišćene igračke koje su deca prerasla pa sada na ovaj način mogu da ih recikliraju kroz moju umetnost. Tako pokazujem da je svaki odbačen predmet moguće reciklirati a i iskoristiti kao inspiraciju. Kod dece to razvija maštu i potiče ih na kreativnost.

Promo/Ivan Kocić

Kako deca a kako odrasli reaguju kada prepoznaju igračke na mozaicima?

-Svi smo, ponavljam, jednom bili deca. Igračke i njihovo prepoznavanje na portretima i velikima i malima izaziva osmeh na licu. Deca su samo neposrednija i opuštenija, pa bez suzdržavanja, na koje su odrasli priviknuti, pokazuju svoje oduševljenje. Obzirom da se moji radovi najbolje sagledavaju sa određene distance, mnogi ne shvataju da su izrađeni od igračaka sve dok se sasvim ne približe. Tada deca vole i da ih dodirnu i ja to ne branim. Volim kada osete njihovu trodimenzionalnost. Budu još više zaintrigirani pa pitaju kako su pravljeni.

Promo/Ivan Kocić

Gde ste do sada izlagali, gde mogu da se vide vaši radovi?

-Često izlažem i trudim se da godišnje imam barem nekoliko izložbi. Prethodna godina je bila prilično čudna i nepovoljna za umetnike pa je i broj izložbi bio smanjen. U planu je nekoliko novih izložbi pa ću ih na vreme najaviti. Do tada radovi se mogu pogledati u mom ateljeu i na Instagram stranici: @ivankocic_art. Svi su dobrodošli!

Dobro pogledajte ove portrete, možda prepoznate neku dragu igračku iz detinjstva.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike