Pink dan: Obucite nešto ružičasto i stanite na put nasilju

23.02.2021

10:30 >> 23:08

0

Učinite malu stvar, za mnoge to može biti veliki znak podrške

Pink dan: Obucite nešto ružičasto i stanite na put nasilju
Copyright Pixabay

Zlostavljanje je sve veći problem i gotovo da svakog dana čujemo za neki slučaj maltretiranja u školi, na ulici ili u virtuelnom svetu. I to je svuda ogroman problem sa kojima se suočavaju mladi, devojke i mladići, ali i oni stariji. I što je najgore, sve se više širi i dobija nove dimenzije.

Razlog za nasilje ne postoji, to je samo pokazivanje nadmoći nad onima koji su slabiji ili se po nečemu ističu – nasilnicima ne odgovara kada neko ne sledi gomilu već se izdvaja po svojoj jedinstvenosti.

Pixabay

Pink dan je smišljen kako bi se ukazalo na ovakvo ponašanje i stalo na put nasilnicima. Ideju za obeležavanje dana protiv zlostavljanja dala su dvojica kanadskih učenika, Dejvid Šepar i Trevis Prajs iz Bervika. Oni su prvog dana škole videli kako je njihov drug zlostavljan u seoskoj srednjoj školi Central Kings samo zato što je nosio ružičastu košulju.

I šta su oni uradili? Tog dana su kupili 50 ružičastih majica i podelili ih drugarima uz poruku da će se sutra u školi pojaviti u ružičastom. Sutradan je u školu došlo više od stotinu učenika u ružičastim košuljama ili majicama.

Njihov postupak je inspirisao školu i celu zajednicu da se prekine sa nasiljem. Za zlostavljače više niko nikada nije ništa čuo.

Glas se zatim proširio čitavom Kanadom. Ujedinjene nacije su, inspirisane Dejvidovim i Trevisovim postupkom, proglasili Dan borbe protiv nasilja koji se sada obeležava u preko 25 zemalja.

Pixabay

Svoju podršku i vi možete danas dati tako što ćete obući nešto ružičasto, naročito ako ste muškarac. Ako vidite da ljude maltretiraju ili uznemiravaju, priđite im, pomozite im. Ne dopustite im da misle da su sami na svetu.

Pink dan je dan za borbu protiv nepravde, uznemiravanja i maltretiranja, posebno protiv manjina i pripadnika LGBT zajednice.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike