Ljubica Buba Otašević, žena zbog koje je Keri Grant došao u Beograd

10.03.2021

10:30 >> 10:39

0

Bila je toliko lepa da su je angažovali da bude dublerka Sofije Loren

Ljubica Buba Otašević, žena zbog koje je Keri Grant došao u Beograd
Copyright Printscreen

U Beogradu je pedesetih godina prošlog veka bila košarkašica Crvene zvezde, a onda je otišla u svet i postala glumica, dublerka Sofije Loren. Potom je udajom stekla titulu baronice. Ljubica Buba Otašević je bila najlepša devojka Beograda, kojoj nisu mogle da odole ni svetske zvezde.

Rođena je 2. avgusta 1933. godine u selu Ljutovnica kod Gornjeg Milanovca, ali je odrasla u Beogradu, u Deligradskoj ulici, gde je o njoj i njenom mlađem bratu brinula baka Danica. Posle rata je studirala na Filozofskom fakultetu, a na Malom Kalemegdanu je igrala košarku. Ivo Andrić, Peko Dapčević, Ratko Dražević i Slobodan Penezić Krcun nisu tamo dolazili zbog košarke već zbog Ljubice.

Njen otac Božidar Otašević bio je oficir Kraljevskog vazduhoplovstva koji je branio zemlju tokom nemačke invazije 1941. godine. Uhapšen je i odveden u logor u Osnabriku, a nakon završetka rata, kao rojalista, nije želeo da se vrati u zemlju. Majka Olga je u međuvremenu napustila porodicu, a brigu o Bubi i njenom mlađem bratu je preuzela baka. Sa ocem je uspela da se vidi dva puta, dok je bila na košarkaškim turnirima sa klubom.

Printscreen

Košarku i zemlju napušta 1957. godine. Odlazi u Italiju, kao deo univerzitetske razmene, da bi studirala italijanski jezik. Nekoliko puta je posetila zemlju, ali se više nikada u nju nije vratila. Njenu lepotu je, tokom kratkog boravka u Engleskoj, primetio producent “Kolumbija pikčersa” i angažovao je da bude dvojnica Sofije Lorene u filmu „Ključ“, u kojem je glavnu ulogu tumačio Vilijem Holden.

U Beogradu se zabavljala sa košarkašem Crvene zvezde Srđanom Kalemberom, koji je takođe nosio broj 12 na dresu. Njegov otac je bio oficir Kraljevskog vazduhoplovstva i zajedno sa Ljubičinim ocem bio u zarobljeništvu, ali se on vratio u Beograd. Kasnije se zabavljala sa fudbalerom Partizana Milošem Muilutinovićem.

Printscreen

Na njenu lepotu nije ostao imun ni čuveni Keri Grant, stariji od nje 28 godine, koji je u to vreme bio u braku sa Betsi Drejk. Nekako baš u to vreme je okončao svoju burnu vezu sa Sofijom Loren, kada se pojavila u njegovom životu Ljubica. Sa njom je došao u Beograd 1959. godine, na sahranu njene bake. Ljubavna pisma koja joj je pisao prodata su na aukciji kuće „Kristi“ u Londonu decembra 2006. godine.

Priča se da je samo Ljubica mogla da uđe u prostorije španskog diktatora Franka bez kucanja. Za njom su ludeli i Marlon Brando, Bob Evans i Šon Koneri.

U Beograd se nakratko vraća u leto 1960. godine, gde glumi u filmu „Ljubav i moda“. Šezdesetih godina dobija još nekoliko manjih uloga u italijanskim filmovima koristeći ime Liuba Bodin. Tada je upoznala svog budućeg supruga barona Enrika di Portanovu, koji u to vreme nije imao puno novca, ali je ubrzo stiglo i bogatstvo: baron je dobio nasledstvo svog dede koji je u Americi bio naftni magnat.

Printscreen

Nakon razvoda braka 1972. godine, Ljubica je dobila milion i po dolara. Najviše vremena je provodila u vili u Marbelji u Španiji i na svom imanju u Hjustonu, gde je i umrla 1998. godine.

Printscreen

U Marbelji, jedna ulica nosi njeno ime, a o njenom životu Duška Jovanić je napravila dokumentarni film „Izbrisano iz biografije“ i objavila knjigu „Legenda o fatalnoj Srpkinji“.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike