Vladarka sa mnogo naj titula: Njen lik se nalazi na 35 valuta a 237 ulica nosi njeno ime

28.04.2021

16:30 >> 14:26

0

Kraljica Elizabeta je najdugovečniji i najstariji monarh sa najdužom vladavinom u britanskoj istoriji

Vladarka sa mnogo naj titula: Njen lik se nalazi na 35 valuta a 237 ulica nosi njeno ime
Copyright Kraljica Elizabeta II; Profimedia

Kraljica Elizabeta II je najdugovečnija i najstarija vladarka u britanskoj istoriji. Kraljica je postala u junu 1953. godine – proglašena je kraljicom Velike Britanije, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona (danas Šri Lanka). Na svoje prvo putovanje je krenula nekoliko meseci kasnije i do sada je posetila 116 država sveta.

Ona je 39. monarh koji je krunisan u Vestminsteru. Pored titule kraljice ima još desetak titula i obaveza, uključujući to da je šef oružanih snaga i šef Komonvelta. Pored toga, kraljica je povezana i pomaže više od 600 humanitarnih organizacija. Za vreme njene vladavine, Velika Britanija je promenila 14 premijera.

Profimedia

Njeno puno ime glasi Elizabet Aleksandra Meri Vindzor. Rođena je 21. aprila 1926. u Londonu. Potiče iz porodice Vindzor, koja se pre Prvog svetskog rata zvala Sakse – Koburg i Gota. Roditelji su joj bili princ Albert od Jorka i Elizabet Bovs-Lion. Krštena je 29. maja 1926. godine u privatnoj kapelici u Bakingemskoj palati. Porodica joj je dala nadimak Lilibet.

Kraljica Elizabeta je vlasnica svih crvenokljunih labudova u Velikoj Britaniji i svih kitova i delfina koji plivaju u vodama Velike Britanije. Obožava pse rase korgi i do sada ih je imala više od 30. Prvu ženku korgija je dobila sa 18 godina i dala joj je ime Suzan. Svojevremeno je od predsednika Kameruna na poklon dobila slona po imenu Džambo.

Profimedia

Kraljica je jedna od najprepoznatljivijih osoba na svetu, prema istraživanju fakulteta u Oksfordu. Tome doprinosi i činjenica da se njen lik nalazi na 35 valuta, što je još jedan svetski rekord, dok je 237 ulica nazvano po njoj.

Pixabay

Tridesetoro ljudi kraljicu zove kumom a više od 60.000 pisama iz svih krajeva sveta godišnje stigne na njenu adresu. Kraljica voli da ih pregleda ali njene sekretarice odgovaraju na njih.

Kraljica ima četvoro dece, osmoro unučadi i sedmoro praunučadi. Prilično je bogata i u materijalnom smislu a njeno bogatstvo se procenjuje na oko 500 miliona funti.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike