Bila Hastu su zmije ugrizle 173 puta: Azijska otrovnica je umrla deset dana nakon što ga je ujela

10.07.2021

14:00 >> 14:20

0

Svakog dana je izvlačio otrov iz 60 otrovnica kako bi se pravio serum

Bila Hastu su zmije ugrizle 173 puta: Azijska otrovnica je umrla deset dana nakon što ga je ujela
Copyright Printscreen/Bil Hast

Bila Hastu su zvali “Čovek zmija” jer su ga razne vrste zmija ujedale tokom čitavog života i koje su obeležile njegovu karijeru. Zahvaljujući njegovoj hrabrosti i ludosti mnogi životi su spašeni.

Zmije su ga ujele 173 puta. Preživeo je ujede kobri, poskoka i drugih otrovnica i doživeo je duboku starost. Umro je šest meseci nakon stotog rođendana, 15. juna 2011. godine.

Pročitajte i ovo:

Decenijama je Hast vodio atrakciju na Floridi, poznatu pod nazivom “Miami Serpentarium” koji je godišnje posećivalo 50.000 ljudi. Međutim, on je bio mnogo više od toga – naučnik i vizionar.

Iako je priređivao šou programe za turiste i učestvovao u raznim emisijama, njegov osnovni zadatak je bilo pribavljanje zmijskog otrova za izradu seruma. Do devedesetih godina prošlog veka, godišnje je farmaceutskim kućama obezbeđivao 36.000 uzoraka.

Printscreen

U svojojo kolekciji je imao oko 10.000 zmija i zalihe otrova od 200 vrsti otrovnih gmizavaca. Među njima su bile otrovnice kao što su zvečarke, kobre, zelene mambe, poskoci.

Hvatao ih je golim rukama a onda bi im stisnuo čeljust i dopustio da očnjaci probuše gumiranu membranu a otrov ode u bočicu. Bilo je potrebno hiljade ponavljanja da bi se prikupilo dovoljno otrova kako bi se od njega napravio serum. Ipak, on je to uporno radio i svakog dana je iz 60 otrovnica izvlačio otrov.

Printscreen/Bil Hast

Kako ga je stalno vrebala opasnost od ujeda, Bil Hast je započeo neobičan način samolečenja. 18. septembra 1948. godine počeo je sebi da ubrizgava razblaženu količinu otrova kobre, koju je vremenom povećavao. Tako je razvio imunitet na većinu zmijskih ugriza:

-Doktor mi je rekao da neću preživeti duže od dve godine. A mene evo još uvek ovde. Ali je doktor umro od srčanog udara.

Printscreen/Bil Hast

Sa najvećim izazovom se suočio 1954. godine kada ga je ujela jedna od najotrovnijih azijskih zmija – plavi krait:

-Nikada nisam čuo da je iko preživeo njen ujed. Osećao sam se kao da mi se koža skida sa leđa, da mi je svaki živac izložen njenim zubima a kosa istrgnuta iz glave. Halucinirao sam, imao sam vizije jagnjećih glava i ljubičastih zavesa. Ali ubrzo sam se oporavio i vratio na posao. Zmija je umrla 10 dana kasnije.

Printscreen/Bil Hast

Njegova krv, obogaćena zmijskim otrovom, imala je lekovita svojstva i 20 ljudi, koje su ujele otrovnice, je spašeno zahvaljujući transfuziji njegove krvi.

Sedamdesetih godina prošlog veka, lekar iz Majamija sarađivao je sa Hastom na razvoju lekova od zmijskog otrova koji su se koristili za lečenje pacijenata sa multiplom sklerozom, Parkinsonovom bolešću, artritisom i drugim tegobama.

Uprkos ubedljivim svedočenjima pacijenata, Uprava za hranu i lekove je  zabranila lečenje sa ovim lekovima.

Pročitajte i ovo:

Gospodin Hast je jeo životinjske proteine samo parnim danima i retko je konzumirao rafinirani šećer, ali je bio uveren da prava tajna njegove dugovečnosti potiče iz njegovih pažljivo kontrolisanih doza otrova. U devedesetim godinama je bio prilično okretan i zadržao je mladalački izgled.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike