Koji ste tip roditelja: Tigar, helikopter ili buldožer?

17.07.2021

18:20 >> 20:21

0

Prema Meriem-Vebster rečniku postoji devet tipova roditelja

Koji ste tip roditelja: Tigar, helikopter ili buldožer?
Copyright Pixabay

Neki roditelji se ponašaju veoma slično nekim životinjama a neki podsećaju na mašine. Prema Meriem-Vebster rečniku postoji devet tipova roditelja:

Pročitajte i ovo:

-Roditelj slon odnosi se na roditelja koji je se trudi da zaštiti svoje dete po svaku cenu, naročito njegove emocije. Oni se trude da budu veoma bliski sa svojim potomcima i da im pruže svu moguću negu. Kada neko povredi njihovo mladunče, kao i slonovi, postaju veoma agresivni.

-Ljubav roditelja tigra je veoma teška jer je on veoma strog i zahtevan a nastavne i vannastavne aktivnosti su prioritet. Roditelj tigar postavlja detetu izuzetno visoke ciljeve, obično akademske, i čvrstom rukom vodi ga ka postizanju tih ciljeva.

Pixabay

-Roditelj helikopter “lebdi” nad detetom i nadgleda ga. Termin se odnosi na roditelja koji je preterano uključen u život svog deteta i prati ga na svakom koraku: u školi, sportu, zabavama. Takav roditelj ostaje uključen u detetov život i kada postane punoletan, nađe posao i osamostali se.

-Termin “roditelj kosilica” se odnosi na mamu i tatu koji žele da zaštite svog mezimca pa sve moguće probleme i prepreke čiste ispred njega. Prirodno je da roditelji žele da pomognu svom detetu, ali stručnjaci kažu da je ponekad dobro “pustiti travu da raste i dete posrne”.

Pixabay

-Roditelji “čistači snega” su agresivniji od “roditelja kosilica”. Takav roditelj je znatno agresivniji i trudiće se da iz realnog života ukloni sve što bi kod mališe moglo da izazove frustraciju ili poniženje – sve ono što je sastavni deo odrastanja. Roditelji “čistači snega” ne prezaju ni od podmićivanja, ni od prevara a sve u cilju obezbeđivanja bolje budućnosti svog potomka.

-“Roditelj buldožer”, baš i kao mašina, čisti sve prepreke sa detetovog puta i trudi se da što više izravna put kojim će se dete kretati tokom školovanja. U zemljama gde je popularan karling kao sport, više se koristi termin “karling roditelj” koji čisti sve što bi moglo da se nađe na putu detetovog razvoja.

Pročitajte i ovo:

-“Roditelji delfini” su veliki autoriteti za svoju decu. Drže se svojih pravila ali su i fleksibilni i znaju da se prilagode prilikama. Trude se da kod dece razviju kreativnosti i nezavisnost.

-S druge strane, “roditelj meduza” ima malo pravila i očekivanja. To je roditelj koji nema autoriteta, previše je popustljiv jer ne želi sukobe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike