Skrivena od prolaznika, a svima poznata: U dvorištu palate Veličković nastali su kultni filmovi (FOTO)

20.07.2021

20:30 >> 20:31

0

Potomci Gruje Veličkovića koji je sagradio ovu zgradu žive sada u Kanadi i SAD

Skrivena od prolaznika, a svima poznata: U dvorištu palate Veličković nastali su kultni filmovi (FOTO)
24sedam/ Katarina Mihajlović

Sakrivena od pogleda sa ulice, u dvorištu Ulice admirala Geprata broj 11b, nalazi se velelepna zgrada koju je sagradio tadašnji trgovac Gruja Veličković i čiji se inicijali još uvek nalaze na ovoj zgradi.

Pročitajte i ovo:

Beograđani ne znaju puno o ovoj zgradi koja je u ono vreme, pre Drugog svetskog rata, dobijala nagrade i bila na razglednicama našeg glavnog grada. Ali zato filmadžije prosto obožavaju ovu zgradu i njeno dvorište. Nekoliko filmova je baš tu snimljeno. A biće ih još jer je pre nekoliko dana u Admirala Geprata ponovo boravila filmska ekipa sa kamerama.

Stanari zgrade su veoma ponosni na tu „filmsku istoriju zgrade“ pa ulaz krase fotografije sa scenama iz tih filmova:

-Ovde je snimljen čuveni Makavejev film sa Evom Ras „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“. Potom su tu snimljeni i filmovi „Tigar“ sa Ljubišom Samardžićem i „Šmeker“ sa Žarkom Lauševićem. A onda i scene iz filma „Mi nismo anđeli“, prvi i treći deo, kaže u razgovoru za 24sedam stanarka zgrade Marija Milivojević.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Od Marije, koju svi iz milošte zovu Makica, saznajemo da je „Palatu Veličković“ trgovac Gruja sagradio za svoju porodicu, ali i za izdavanje, preko puta svog stovarišta građevinskog materijala:

-Tu su bili uglavnom dvosobni stanovi koji su rentirani a uslov je bio da budu porodice sa jednim detetom. Moj pokojni svekar, Radovan, je bio prvi koji je imao dvoje dece a za njega je garantovao jedan od stanara, arhitekta po zanimanju. Oni su tu došli pošto im je posle rata bio oduzet stan i prodavnica u Balkanskoj ulici.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Palatu prolaznici sa ulice ne vide jer je 1957. godine podignuta zgrada koja je zaklonila dvorište u kojem su se pre rata nalazile dve velike fontane, sa divnom ogradom, pa nije ni čudo što je u ono vreme zgrada proglašavana za najlepšu u Beogradu.

Za ono vreme to su bile moderne zgrade:

-Stanovi su bili oko 48 kvadrata i svaki stan je imao ostavu, struju i jednu utičnicu. U prizemlju zgrade, nalazile su se vešernice za pranje veša i tačno se znao raspored kada ko može da je koristi. Svako je posle upotrebe morao da vešernicu ostavi besprekorno čistu.

24sedam/Slavica Kalaba

Prema nekim pričama, neposredno pred rat, Gruja Veličković je zgradu 1939. godine prodao trojici braće Jevreja koji su najverovatnije završili u nekom od koncentracionih logora.

Zgrada u Admirala Geprata je imala i mnogo sreće jer je tokom savezničkog bombardovanja u nju pala bomba od 500 kilograma koja je deaktivirana zahvaljujući jednom Rusu koji se tu našao.

Potomci Gruje Veličković

Ono što nas je zanimalo, a nismo mogli da saznamo od stanara, je šta se desilo sa Grujom Veličkovićem i njegovom porodicom. Morali smo da pribegnemo Internetu i Fejsbuku. Prvi trag je bilo obaveštenje o smrti Emilije Veličković, zvane Baki, koje je preminula 3. septembra 2010. godine u Kanadi.

Tu saznajemo da udovica Gruje Veličkovića, ima ćerku Branislavu, koja živi u SAD, i sina Džordža (Đorđa) koji živi u Kanadi i kod koga se Emilija preselila nakon smrti supruga.

Printscreen/Emilija Veličković

Zahvaljujući toj informaciji smo pronašli Džordža koji živi u mestu Tekamsa u Ontariju koji se odazvao našem pozivu i otkrio neke detalje iz istorije svoje porodice:

-Moj otac Gruja je preminuo 1967. godine a onda sam mamu doveo da živi kod mene. Mom ocu je to bio drugi brak i bio je dosta stariji od majke. Ja sam se rodio kada je moj tata imao 59 godina. Dok sam rastao, slušao sam priče iz njihovih života i kako im je vraćeno njihovo rodoljublje.

Facebook, privatna arhiva/Džordž Veličković

Tokom Drugog svetskog rata, bračni par Veličković je prebacivao izbeglice iz Zemuna pa su zbog toga završili u logoru na Banjici ali im to nije puno vredelo posle rata:

-Svi znamo kako se postupalo sa „kapitalistima“, specijalno Srbima, posle rata. Oduzeta nam je kuća u kojoj smo živeli. Tu se sada nalazi Socijalno u Teslinoj ulici. Preko puta su bile tatine kancelarije i tu smo na kraju živeli. Ja sam tada imao možda, godinu, dve.

Gruja nije puno pričao o tome šta je sve izgubio nakon rata, njegove informacije su bile šture i nije hteo da se vraća na „bolne teme“. Ali je Džordžu i njegovoj sestri dao veliki savet:

-Moj otac je uvek govorio: „Ono što si naučio od roditelja, školovanjem i iskustvom, je sve što imaš. Ostalo može preko noći da nestane“. Zato sam otišao za Nemačku, pa za Kanadu 1969. godine, odmah posle diplomskog na Mašinskom fakultetu. Prvi put sam došao u Beograd nakon 37 godina.

Privatna arhiva/Palata Veličković, razglednica

Te 2006. godine Džordž je u ime svoje porodice predao zahtev za povraćaj imovine ali je sve poništeno, pa je čitav proces ponovo započet 2012. godine.

-Mi potražujemo samo našu imovinu koja se nalazi na Dedinju, ispod Maršalata. Sada je tu rezidencija engleskog ambasadora, na uglu Tolstojeve i Ulice doktora Jovana Danića. Razlog tome nije što mi nešto treba. Nakon svega što je moj otac posedovao u Beogradu, ja odsedam po hotelima a moja deca i unuci nikada neće biti vezani za svoju pravu domovinu.

Pročitajte i ovo:

Za zgradu u Ulici admirala Geprata, Džordž, koji je veoma aktivan član Srpske pravoslavne crkve, kaže da je pronađeno da je njegova otac napravio ugovor sa nekim Jevrejima pred sam rat i da se to ne smatra njihovom imovinom.

-Nije mi do novca, nikada ga ne bih iznosio iz zemlje ali bih voleo da vežem moje troje dece i sedmoro unučića za Srbiju. Jedna ćerka mi je udata za Italijana, druga za Srbina a snaja mi je imigrant iz Bosne. Moj sin će uskoro dobiti trećeg sina pa mi je želja da ih vežem za otadžbinu. Zet mi je rođen u Kruševcu ali je Beograd grad Veličkovića.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi