Danče Tomašević je mama sa Limana: Sa svojim sinovima kreira originalne "šarene tanjiriće" (FOTO)

25.08.2021

09:30 >> 10:03

0

Super je kad neko ima talenat da nešto dekoriše, ali ne odustajte od igre samo zato što mislite da to ne izgleda savršeno

Danče Tomašević je mama sa Limana: Sa svojim sinovima kreira originalne "šarene tanjiriće" (FOTO)
Copyright Privatna arhiva/Danče Tomašević

Danče Tomašević je žena koju prosto poželite da upoznate jer je puna entuzijazma, ima osmeh koji vas odmah navodi da se i vi osmehnete, na život gleda sa vedrije strane i ne boji se da prizna kada joj nije lako.

Pročitajte i ovo:

Na Instagramu je poznata kao @mama.sa.limana i inspiracija je mnogim majkama. Poreklom je iz Severne Makedonije, tačnije iz Đevđelije, ali je jedan Novosađanin uspeo da se izbori za njeno srce i privoli je da se preseli na Liman, gde živi već osam godina.

Privatna arhiva/Danče Tomašević

Danče je po struci diplomirani menadžer za biznis i logistiku i mama trojice dečaka: Marka, koji ima tri godine, i blizanaca Ivana i Milana, koji su stari dve i po godine.

Ali spisak šta sve Danče radi je podugačak: ona voli da dizajnira nakit, obožava da kuva i dekoriše torte i kolače, ali i da stvara nove recepte. Povremeno slika, voli šminkanje i sve što ima veze sa kreativnošću i umetnošću. Uz to se bavi sportom i voli da putuje.

Privatna arhiva/Danče Tomašević

Ono čime je skrenula pažnju na sebe je kreiranje šarenih obroka i tanjirića koji izgledaju kao malo umetničko delo. Ali delo koje ima posebnu vrednost, jer Danče to radi sa svojom decom, a fotografije deli sa svojim pratiocima na Instagramu.

-Moj profil @mama.sa.limana se rodio u decembru prošle godine, a ove šarene priče smo počeli da pravimo početkom prošle godine, kada je krenula epidemija. Bila je to jedna od aktivnosti koju sam smislila kako bih animirala starijeg sina Marka. Tako sam ga uključila u skoro sve poslove koje radim u kuhinji. Pomagao mi je dok sam kuvala, spremali smo kuhinju zajedno, pekli kolače, servirali… I tako smo jednom prilikom počeli da dekorišemo hranu. Na početku su to bile ideje koje sam već negde videla, a sada su to originalne ideje, koje sama osmišljavam, skiciram i realizujem – navodi Danče za 24sedam.

Privatna arhiva/Danče Tomašević

Cilj nije bio da dečake natera da jedu:

– Moji dečaci veoma lepo jedu i nisu probirljivi. Obožavaju voće i povrće i kuvana jela. Desi se da im ponekad serviram nešto što nisu probali, ali zaista, u pitanju su samo samo zabava i igra. Trudim se da ih uključim u ceo tok pripreme hrane, od nabavke do kuvanja i serviranja. I oni uživaju u svemi tome.

Privatna arhiva/Danče Tomašević

– Ne želim da pošaljem poruku “jedite šarene dekorisane tanjiriće i crtajte umetnička dela po tanjiru kako bi deca jela”. Ono što hoću da poručim je da se roditelji igraju i zabavljaju sa decom. Uključite ih u ceo tok, hrana može da bude zabavna, i to je jedan od načina da je dete zavoli. Dozvolite deci da vide gde i kako raste ta hrana, posadite neke biljke, pokažite im gde je kupujemo, kako je peremo, seckamo, kuvamo, serviramo. Oni to obožavaju – kaže za 24 sedam Danče Tomašević.

Privatna arhiva/Danče Tomašević

U tome posebno uživa Marko:

– Moj stariji sin je u fazi kada voli da sam dekoriše hranu, tako što mu ja naseckam voće ili povrće i on ih sam poređa onako kako misli da treba. Uglavnom, to su cvetići i duge. Blizanci su tu da ga kopiraju. Najviše se obraduje i oduševi Ivan. On je neko ko mnogo voli da jede, pa to oduševljenje traje kratko, jer odmah počne da jede dekoraciju. Milan ne voli dekorisana jela, jedino ako je neki autić u pitanju, onda može. Marko je taj koji zapravo najviše uživa u celoj ovoj priči.

Danče je jedna od retkih majki koja je iskreno odgovorila na pitanje kako se snalazi sa troje dece:

– Bila bi najveća laž kad bih izjavila da nije teško sa troje male dece. Zaista postoje dani kad su mnogo naporni, ali sve je to normalno. Oni su zaista sjajni dečaci, punu života i energije, i koliko god da je teško, ja sve to zaboravim kad ih vidim kako slatko spavaju i koliko me ispunjavaju. Puno mi je srce. Pomoć u vezi sa njima uvek je potrebna, jer oni su praktično kao trojke. Tu je svekrva, njihova baka, koju oni obožavaju i ona nam je “desna ruka”. Druga baka, koju isto mnogo vole, živi u Makedoniji, pa pomaže koliko god je u mogućnosti. Deke nemamo, obojica su iznenada preminula u roku od devet dana kad su blizanci imali pet meseca a Marko godinu i po, i to je jedan od najtežih perioda u mom životu. Iz toga sam izvukla pouku, da dok smo svi tu i imamo jedni druge, sve će biti u redu. Teško je kad nema rešenja, težak je osećaj bespomoćnosti, a sve što može da se reši je prolazno. Padnem, ustanem, svakog dana naučim nešto o majčinstvu, o sebi, o njima. Grešim, nisam savršena, i to je u redu, to je sve normalno i prirodno. Ono što mogu jeste da se trudim, da dam sve od sebe i da im pružim što kvalitetnije detinjstvo.

Danče kaže da je sada njen profil na Instagramu dobio novi smisao:

– Ovaj profil je s vremenom prerastao u nešto što se zove “fudart” (foodart), i svaka moja objava nije namenjena deci. Nekad je to neki recept za koji hoću da bude lepo prezentovan, nekad je to neki tekst praćen objavom, nekad izazov nešto napraviti, nekad su to Markove ideje…

Privatna arhiva/Danče Tomašević

Mama sa Limana obično dva-tri puta nedeljno napravi neki zanimljiv i interesantan post i podeli ga sa svojim pratiocima:

– Obično su to postovi koje prati neki recept ili zanimljiva priča iz naše svakodnevice. Naravno da su moja deca prisutna i da isprate sve što mama dekoriše i veoma se obraduju, ali svaki post nije nužno povezan sa njima i ne teram ih da to moraju da pojedu. Mojoj deci dekorišem hranu kad god ona to žele, ali to ne izgleda onako kao kad kreiram post, gde dosta pazim na detalje.

Danče je u početku inspiraciju nalazila na Pinterestu i Instagramu, ali su to sada originalni postovi, koje sama osmišljava do detalja:

– Kreirati originalni i autentični post, u mom slučaju šareni tanjirić, nije lako. Pored ideje, nekad je to dug proces, koji najpre treba da se skicira, da se osmisli od kojih namirnica treba da se pripremi, a da se to uklopi uz priču i poruku koju želim da prenesem. Potrebno je da se uklope i boje, teksture, i na kraju mi je jako bitno da sve to bude potpuno jestivo i ukusno. Nekada napravim i nešto što sam negde videla, ali na moj način. To onda ne oduzima mnogo vremena, svega petnaestak minuta.

Da li je bilo onih koju su poželeli da im dekorišete hranu?

– Jeste, mogo njih, ali zasad u tome uživaju samo ljudi iz mog najbližeg okruženja. Često mi stižu poruke da treba da otvorim poslastičarnicu ili nešto što bi bilo vezano za hranu. Postoji mnogo mojih pratilaca koji probaju sve moje recepte, što me mnogo raduje, hvala im na tome.

Privatna arhiva/Danče Tomašević

Danče ne pravi velike planove, a od života traži samo ono što je najbitnije:

– Želim ono osnovno – sreću, zdravlje, ljubav i puno smeha, a na svemu ostalom ćemo da poradimo. Što se tiče samog profila, od septembra, kad deca krenu u vrtić i kad ugrabim malo vremena, počeću da snimam malo više videa o dekorisanju hrane, a pripremam i neka zanimljiva jela. Pričaću malo više o hrani i o tome koliko zapravo preko nje možemo da se povežemo sa decom, a ujedno i približimo hranu deci.

Pročitajte i ovo:

Mama sa Limana ima i jednu posebnu, univerzalnu poruku za sve:

– Jedite šareno, jedite raznovrsno, jedite balansirano i umereno. Vodite aktivan i ispunjen život i nikad ne zaboravite da negujete dete koje živi u vama. Super je kad neko ima talenat da nešto dekoriše, ali ne odustajte od igre samo zato što mislite da to ne izgleda savršeno. Život je suviše kratak da bismo ga shvatali preozbiljno, i zato se zabavljajte i igrajte.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike