Glumica Branka Veselinović napunila 102 godine

16.09.2020

13:05 >> 13:28

0

U svojoj dugoj karijeri ima više od 100 uloga i veliki broj nagrada i priznanja za humanitarni rad kojim se bavi i dan-danas uz mnogo ljubavi, pozitivne energi

Glumica Branka Veselinović napunila 102 godine
Copyright Branka Veselinović Printscreen/YouTube/KCN

Glumica Branka Veselinović, humanitarni radnik, velika inspiracija mlađim kolegama i simbol vere u život i dugovečnost, napunila je danas 102 godine.

U životnu avanturu dužu od veka stalo je više od 100 uloga u pozorištu, bezbroj humanitarnih akcija, ljubav prema bližnjima, ali možda i najvažnije, vera da će radost uvek nadvisiti tugu i da se na kraju ipak dobro isplati…

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine, a posle dve godine studija, sa tek 19 godina, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište (tada se zvalo Narodno pozorište Dunavske banovine) i postala glumica igrajući u predstavi „Karlova tetka“.

U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Tokom rata igrala je u Narodnom pozorištu, a posle oslobođenja u tek osnovanom Jugoslovenskom dramskom. Upravo tu je, kako voli često da prepričava, zahvaljujući provodadžisanju Mire Stupice, potonje kume, upoznala svog Mladena Mlađu Veselinovića, glumca i prevodioca, koji je joj je bio verni životni i umetnički saputnik do 2012. godine.

Zahvaljujući njoj i njenom suprugu osnovan je fond za invalidnu decu, a već osam godina dodeljuje se Nagrada “Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolju glumačku interpretaciju u predstavama premijerno izvedenim na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koju su ona i suprug donirali fondaciji JDP. Prizanje su do sada dobili Nebojša Glogovac, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jelisaveta Sablić i Nenad Jezdić.

Branka Veselinović Foto: ATA Images / V. M.

Drugovala je sa Desankom Maksimović, Mijom Aleksićem, a kada je 1964 . godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

Veselinovićeva je igrala u više od 100 predstava u pozorištu i više od 50 televizijskih serija i filmova, a dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, među kojima su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Vukova, kao i Nagrada Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta i mnoge druge. Počasni je stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, članica Diplomatskog hora žena i dopisni član Srpske razvojne akademije. Od 1980. je i ambasador Unicefa.

Legat glumice se od 2018. nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike