Bebe rođene u oblacima

22.09.2020

09:00 >> 14:02

0

Običaj je da bebe rođene u avionima na poklon dobiju besplatne avio karte za putovanje tokom celog života

Bebe rođene u oblacima
Copyright Foto: Profimedia

Nije uopšte retka pojava da se u avionu rodi beba a tada ulogu babica i doktora preuzimaju stjuardese, piloti i zdravstveni radnici koji se nađu među putnicima. Običaj je i da avio-kompanije bebama dodele besplatne karte za putovanja avionom tokom celog života. Jedna devojčica rođena u avionu Virdžin Atlantik je dobila ime po kompaniji u kojoj je rođena – Virdžinija.

Prva beba se rodila u avionu 1929.godine i to namerno. Prema pisanju novina iz tog doba, zaljubljenik u avione i doktor sa Floride, čija je žena bila trudna, sačekao je da supruzi počnu trudovi kako bi je smestio u avion. Kružio je na visini od 2.000 metara dok se nije porodila. Ovo, naravno, ne savetujemo jer to može biti veoma rizično i po mamu i po bebu.

Foto: Profimedia

Prem podacima sa sajta Skajborn, do 2018.godine na komercijalnim letovima su se rodile 74 bebe. To je bio razlog da kabinsko osoblje prođe i obuku za hitne slučajeve u koje je uključen i porođaj.

Kako bi smanjili dodatni rizik, većina avio-kompanija ne dozvoljava trudnicama da lete nakon 36 nedelja trudnoće. Ako buduća majka očekuje blizance, let joj neće biti dozvoljen nakon 32 nedelje trudnoće. Dosta kompanije ne dozvoljama let trudnicama nakon 27 nedelje trudnoće.

Tu se postavlja jedno drugo pitanje: koje državljanstvo će dobiti beba ukoliko je rođena u oblacima, iznad međunarodnih voda ili iznad zemlje koja nema nikakve veze sa roditeljima?

Tu na scenu stupaju zakoni iz oblasti međunarodnog avio-saobraćaja. Ako se leti iz zemlje koja je potpisala sporazum o Smanjenju broja lica bez državljanstva, onda će dete postati državljanin zemlje u kojoj je avion registrovan. Ukoliko zemlja nije deo tog sporazuma, onda će lokacija aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru odrediti bebinu nacionalnost. Ali ako ta zemlja ne dozvoljava da dete dobije njihovo državljanstvo, ona će dobiti nacionalnost majke ili oca.

Profimedia

I naš nacionalni-avioprevoznik ima svoju bebu iz aviona. Još dok se zvao JAT, u februaru 1978.godine, Boing 707 je sleteo u Australiju sa putnikom više. Tokom leta, na visini od 8.000 metara, se porodila Marija Todev u osmom mesecu trudnoće. Efikasno osoblje je odmah ispraznilo jedan deo putničke kabine a putnici su prebačeni na druga mesta. Porođaj su izvršili perser i stjuardesa a pupčana vrpca je presečena makazama koje su dezinfikovane viskijem.

Po sletanju na sidnejski aerodrom, dete je upisano u australijsku knjigu rođenih, a kao mesto rođenja je navedeno „YU-AGI“, što je registracija aviona u kome se porođaj desio. JAT je svojoj bebi poklonio doživotnu besplatnu kartu.

Jatka smo pronašli na društvenim mrežama. Sa porodicom živi u Australiji i do sada nije iskoristio nijednu kartu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike