Daj pedalu raku

15.10.2020

09:00 >> 13:55

0

Autor: S.Kalaba

Biciklistička vožnja podrške ženama obolelim od raka u Srbiji i Sloveniji

Daj pedalu raku
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kampanja “Daj pedalu raku“ ove godine je dobila regionalni karakter, jer se vožnji podrške ženama obolelim od raka dojke, koja će biti održana sutra u gradovima Srbije, priključila i Slovenija.

Podizanjem zastave biće dat start za biciklističku vožnju u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji, saopštilo je udruženje Ženski centar “Milica” koje je organizator ove kampanje.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Vesna Bondžić, predsednica udruženja, podseća da je rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji.Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Najveći problem je dijagnostikovanje u odmakloj fazi:

-Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv u više od 90 odsto sučajeva ako se otkrije i leči na vreme, umre 1.600 žena u Srbiji”, upozorila je.

Kako bi se promenila ova crna statistika, potreban je timski rad i delovanje u svim pravcima, od edukaciji u školama, dostupnosti kvalitetne dijagnostike i inovativnih terapija za lečenje ranog

karcinoma dojke kakve imaju žene u okruženju. Vrlo je važno da se smanji vreme koje protekne od otkrivanja bolesti do početka njenog lečenja, kao i rad na promeni svesti žena u Srbiji o važnosti redovnih pregleda i samopregleda dojke, naglasila je Bondžić i dodala da jedino tako možemo promeniti statistiku u Srbiji.

“Daj pedalu raku” je projekat koji šestu godinu za redom Ženski centar „Milica“ realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike