Kralj mantija Jasmin Dervišnurović: Ovo je tajna pazarskih mantija

02.01.2023

20:15

0

Mantije su više od hrane, one okupe porodicu u radosti praznika, što je posebno važno u ovim trenucima kada je vremena sve manje

Kralj mantija Jasmin Dervišnurović: Ovo je tajna pazarskih mantija
Jasmin Dervišnurović - Copyright Privatna arhiva

Pite, bureci, sve su to tradicionalni specijaliteti s našeg podneblja, a najbolje mantije uvek dovodimo u vezu s Novim Pazarom. Baš ti ukusi od kojih kreće voda na usta, traju skoro tri decenije u jednoj od radnji u gradu na Jošanici kod "kralja mantija" Jasmina Dervišnurovića. On ističe za portal 24sedam da je početak bavljenja ovim poslom bio sulud i težak.

Privatna arhiva
 

- U gradu mantija i pita, koje su se mesile u svakoj pazarskoj kući i tradicionalno bile obavezni deo trpeze, otvorite dućan u kojem će se baš to proizvoditi i prodavati. Caka je bila u onom “sač”, jer je to bila retkost. I tako je krenulo. Dva sača u radnji, desetak tepsija i mantija svakodnevno ispeći i prodati, ličilo je na izvanredan način održavanja tradicije i kuhinje ovog kraja, ali nedovoljno da bi garantovalo neki poslovni uspeh. Moji roditelji Sulejman I Djulfidana istrajavali  su, jer je valjalo od toga živet I izdržavat porodicu.

Privatna arhiva
 

Gde su sve stigle mantije iz Pazara?

- Moderno vreme I brzina življenja povećali su potražnju za pitama i mantijama. S vremenom su postale izuzetno zahvalan proizvod koji se mogao poneti na put. I praktično nema kontinenta, sem možda Afrike, na koji na ovaj ili onaj način nisu stigle mantije i pite.

Privatna arhiva
 

Koliko je teško danas opstati u poslu?

- Nije teško ukoliko se posluje domaćinski, ukoliko imate vrhunski proizvod u koji ugrađujete svu ljubav i majstorstvo i kad je vaš cilj zadovoljna mušterija. I naravno, potrebno je mnogo ulagati i investirarati, stalno težiti tome da budeš bolji.

Kaja je tajna pazarskih mantija?

- U vrhunskom majstorstvu pazarskih žena, u lepoti svog tradicionalnog trajanja, u značenju koje imaju za trpezu ljudi iz ovog kraja. Oduvek se govorilo da je pita kraljica, a da su u mantije ukras trpeze u Novom Pazaru. Imati ih na sofri značilo je da je vreme nekog značajnog praznika. Zato smo mi odlučili da ljudima, našim klijentima i mušterijama, učinimo da im praznik bude svaki dan ili kad to požele.

Privatna arhiva
 

Koliko je važno da u ovim prazničnim danima malo zastanemo, posvetimo vreme sebi i porodici?

Upravo je to najveći razlog što i pite i mantije u ovom kraju imaju veliku važnost I što nisu samo hrana već nešto mnogo više od toga. One okupe porodicu u radosti praznika, što je posebno važno u ovom vremenu, kada je vremena za zajedničke trenutke sve manje.

Privatna arhiva
 

Koliko poštujete tradiciju i običaje, i da li smatrate da su u današnje brzo vreme porodične vrednosti suština zdravih porodičnih odnosa?

Samo naše istrajavanje u ovom poslu govori o našoj želji i nameri da očuvamo tradiciju i običaje našeg kraja kroz tradicionalnu kuhinju. Zajednički porodični obrok ukrašen biserima tradicionalne kuhinje razlog su raspoloženja, zdravog razgovora i druženja članova porodice. U ovim okolnostima to negovanje tradicije i očuvanje običaja imaju ogorman značaj upravo za očuvanje porodičnih odnosa i porodice kao osnovne i najvažnije ćelije društva i zajednice.

Privatna arhiva
 

Koliko je teško napraviti ravnotežu između porodice i posla?

U našem slučaju ovo je porodična firma. Posao je praktično doprineo još većoj porodičnoj ravnoteži i izbalansiranom odnosu između porodice i posla. Naš život je naš posao i to dvoje se međusobno neprestano prepliću. Nastojanje svakog od nas ponaosob je da doprinese unapređenju zajedničkog posla. To je deo naše svakodnevice i čini nas još čvršće vezanim.

Privatna arhiva
 

Kako vi vaspitavate svoju decu?

Da su samo pošten rad i ljudski odnos vrhunac ljudskog postojanja u svemu, bilo da se sutra opredele za to da se bave ovim poslom ili  nečim drugim. I naravno, da neguju i čuvaju porodicu, jer je ona temelj svega.

Privatna arhiva
 

Da li imate praznične želje?

Kao i svih ovih godina, želja mi je da se svi oni koji dođu u “Sve pod sač” ovde osećaju prijatno kao u svom domu i da uvek odavde odu zadovoljni. Kada vas ljudi ljudski dočekaju, pa se lepo najedete i uživate u zalogajima tradicionalne pazarske kuhinje, kada osetite prijatnost kao da ste došli kod prijatelja, onda vam i grad drugačije i lepše izgleda.

Privatna arhiva
 

Želja mi je da firma dugo traje i bude zaštitni znak očuvanja tradicije i običaja novopazarskog kraja i da bude svetionik Novog Pazara koji će kroz tradicionalnu kuhinju, pitama i mantijama, novim svetlima obasjati i ukrasiti grad svima onima koji u njega budu dolazili.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike