Edin Đerlek o teškom odrastanju: Za nas nije bilo slobodnog dana, vikenda, praznika...

31.12.2022

19:30

1

Mlad je ostao bez oba roditelja, a u tim okolnostima nije bilo mnogo prostora za slavlje

Edin Đerlek o teškom odrastanju: Za nas nije bilo slobodnog dana, vikenda, praznika...
Edin Đerlek - Copyright Privatna arhiva

Ministar bez portfelja Edin Đerlek najmlađi je ministar u Vladi Srbije, a mnogi ga smatraju najobrazovanijim, srdačnim i ljubaznim, čovekom koji na sva pitanja rado i iskreno odgovara. Ekskluzivno za 24 sedam govori o detinjstvu, odrastanju, studiranju, poslu, planovima... 

- Ne mislim da sam najobrazovaniji, ali sam svakako ceo svoj život posvetio formalnom i neformalnom obrazovanju, putujući širom sveta i tražeći znanje. To je moja strast, i ceo život ću učiti, ma koju funkciju obavljao. A svaka funkcija, pogotovo ovako značajna, sama po sebi predstavlja ogromnu odgovornost, započinje razgovor ministar Đerlek.

P. V.
 

Zbog školovanja ste živeli i u Siriji. Koliko vam je život tamo bio drugačiji u odnosu na Beograd?

Dijametralno drugačiji. Iz jednog brzog, mladalačkog života otišao sam u potpuno novi svet mirnoće, spokoja, duhovnosti i ozbiljnog bavljenja naukom. Damask je u to vreme bio jedan od najlepših gradova, sa svom svojom autentičnošću i šarenilom u kome bi svako pronašao dušu.

Privatna arhiva
 

To su bile moje prve studije arapskog jezika, zajedno sa studentima iz 72 nacije koji su u tom trenutku studirali u Damasku, odnosno Siriji. Mogu slobodno reći da su to bili možda i najlepši trenuci mog života u jednom predivnom gradu i, što je još važnije, u okruženju predivnih ljudi.

P. V
 

Tokom postdiplomskih studija obavljali ste nekoliko važnih funkcija?

Ubrzo posle arapskog, upisao sam teologiju, a nakon toga i prava, i paralelno sa svim tim obavezama radio sam nekoliko veoma odgovornih poslova.

U to vreme sam bio šef kabineta muftije Zukorlića, koji je tada bio glavni muftija, portparol stranke, nakon toga i generalni sekretar, odbornik u Skupštini grada Novog Pazara, većnik u Bošnjačkom nacionalnom veću, asistent na predmetu epistemologija na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru i direktor Političke akademije, kao i profesor u Ekonomsko-trgovinskoj školi.

P. V.
 

Za nas nije bilo slobodnog dana, vikenda, praznika...

Bili ste veoma mladi kada ste izabrani za šefa kabineta akademika muftije Muamera Zukorlića, koliki vam je to bio izazov tada, kakva iskustva nosite?

To je za mene bio ogroman izazov u samom početku, budući da je muftija imao ogroman autoritet i da je po prirodi bio jako dinamičan, ali to nam je zapravo bila zajednička osobina i ubrzo smo počeli da funkcionišemo kao sjajan tandem. Sigurno da će to biti najznačajnije i najlepše iskustvo koje ću poneti. Jednodnevni rad sa njim vredan je koliko jednogodišnji rad s nekim drugim, i to će vam reći svako ko je imao priliku da sarađuje sa muftijom. 

Printscreen/Pink
 

Za nas nije bilo slobodnog dana, vikenda, praznika... Sve svoje vreme smo posvetili borbi da nešto dobro uradimo za naš narod i građane Srbije, i to je ono što radim i danas, na isti onaj način na koji sam radio sa muftijom.

  Privatna arhiva

 

Koliko je važno da u ovim prazničnim danima malo zastanemo, posvetimo vreme sebi i porodici?

Porodica je temelj. Bez toga nijedan pojedinac nije potpun. Nažalost, ostao sam rano bez oba roditelja. Ove praznične dane pokušaću da provedem sa ostalim članovima porodice koji me veoma malo ili gotovo uopšte ne viđaju, a to su moja sestra Alisa i sestrić Osman. Velika podrška mi je i stric Mirsad koji mi je na neki način zamenio očevu figuru. Ne sećam se kad sam imao vremena za sebe, ali to je moja žrtva i cena onoga što radim i što planiram da uradim.

 
Privatna arhiva/Edin Đerlek
 

Koliko poštujete tradiciju i običaje, i da li smatrate da su u današnje, brzo vreme porodične vrednosti suština zdravih porodičnih odnosa?
 
Maksimalno sam okrenut tradiciji i tradicionalim vrednostima, iako sam u koraku s vremenom i svim izazovima današnjice. U ovom materijalističko-individualističkom svetu porodične i tradicionalne vrednosti su ključ opstanka društva i zajednice. To će naročito u budućnosti i vremenu koje dolazi biti luka spasa.

Privatna arhiva
 

Uprkost bolesti, majka je bila najvedrija žena

Moje detinjstvo je bilo jako teško jer sam kao dečak bio suočen sa teškom bolešću svoje majke i veliki deo vremena sam provodio sa njom, pružajući joj svaki vid nege i podrške. U tim okolnostima nije bilo mnogo prostora za slavlje, ali i te teške trenutke danas volim jer sam ih provodio sa svojom divnom i plemenitom majkom, koja je, uprkos teškoj bolesti, bila najhrabrija i najvedrija žena.

Privatna arhiva
 

Koliko je teško napraviti ravnotežu između porodice i posla?

Biću iskren do kraja, ja porodicu još uvek  nemam, nadam se da će se i to uskoro dogoditi. Radost mi uvek vrati moj mali sestrić Osman sa kojim volim da provodim slobodno vreme.

Privatna arhiva/Edin Đerlek
 

Gde ćete dočekati 2023? I zašto život treba da bude lep?

Još ne znam gde ću dočekati 2023. godinu. Život, pre svega, treba biti smislen, a kad život ima smisao, onda je i lep.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike