Sospeso, italijanska kafa za posle, koja govori mnogo o mentalitetu nacije

20.10.2022

19:23

0

Autor: 24sedam

Najbolji deo kod kafe je deljenje, čak i ako je sa nekim koga ne poznajete

Sospeso, italijanska kafa za posle, koja govori mnogo o mentalitetu nacije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kafa Sospeso je duboko ukorenjena napuljska tradicija koja se temelji na činu ljubaznosti. To doslovno znači platiti kafu strancu, onako, da ga razveselite.

Dakle, kad god se nađete na kafi, kao čin dobrote možete ostaviti plaćenu kafu za nekoga ko sebi ne može da je priušti. U osnovi naručujete jednu kafu, ali plaćate dve. Barmen će kasnije dati tu plaćenu kafu sledećoj osobi koja uđe.

Tradicija kafe na čekanju ili kako je još nazivaju, plaćene unapred, smatra se anonimnim činom velikodušnosti i solidarnosti.

Profimedia
 

Kažu, sve je počelo u miljeu radničkih kafića u Napulju, gde bi neko pored kafe naručio sospeso. Osoba sa ograničenim finansijskim sredstvima bi se kasnije raspitala da li postoji kafa koja se može besplatno poslužiti.

Po mnogima, ova navika je nastala tokom Drugog svetskog rata. U tim veoma teškim vremenima ljudi su svoju solidarnost mogli da ispolje plaćajući dve šoljice kafe, uključujući i jednu za one koji to nisu mogli da priušte.

Profimedia
 

Putem ove inicijative kafane i barovi širom sveta šire ovu zajedničku i plemenitu vrednost koja se ne zaboravlja. Tako je simpatični pokret iz Italije postao globalna priča.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike